2018. augusztus 10.

Nagy a szárazság – több szabadtéri tűzhöz is riasztották a megye tűzoltóit


Három szabadtéri tűzhöz is riasztották a tűzoltókat tegnap Fejér megyében. A napok óta tartó csapadékmentes és meleg időjárás miatt könnyen okozhat tüzet a gondatlanság.

Hulladéklerakóban csaptak fel a lángok augusztus 9-én, csütörtökön délután Adonynál. A felhalmozott szemét háromszáz négyzetméteren égett. A lángokat a pusztaszabolcsi és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók több vízsugárral fékezték meg, majd a telep munkagépei földdel takarták le a még izzó hulladékkupacot.

 

A székesfehérvári hivatásos tűzoltókat két helyre is riasztották csütörtökön szabadtéri tűz miatt: Zámoly-Belmajorban a száraz aljnövényzet gyulladt ki körülbelül kétszázötven négyzetméteren, a 63-as főút mellett Aba-Belsőbárándnál pedig összehordott szemét és bozótos égett.

 


 

A meteorológiai előrejelzések szerint a hétvége második felében és jövő hét elején meleg, a szabadtéri tüzek kialakulásának kedvező idő lesz. A katasztrófavédelem ezért arra kér mindenkit, hogy körültekintően grillezzenek és sütögessenek, valamint hogy tartsák be az alábbi szabályokat.

 

- Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. (Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság weboldalának nyitóoldalán.) A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.

 

- Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.

 

- Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

 

- Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

 

- Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

 

- A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

 

- Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani. Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.

 

(forrás: fejer.katasztrofavedelem.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása