2018. október 8.

Mától lehet zöldhulladékot égetni Fehérváron


Ezen a héten lehet zöldhulladékot égetni a város közigazgatási területén – a helyi jelentőségű védett természeti terület kivételével. Ne feledjük azonban: más módszerek is léteznek az avar és növényi hulladék kezelésére!

Az őszi időszakban megnövekszik a kerti zöldhulladék mennyisége. Ennek kezelésére több megoldás is van. A zsákban összegyűjtött, felmatricázott hulladékot az arra kijelölt napokon elszállítja a Depónia, de egyre népszerűbb a családi házas övezetekben a saját, házi komposztáló berendezés is. Ez utóbbival ráadásul nem csak a zöldhulladékot, hanem a háztartás egyéb szerves hulladékait is hasznosítani lehet.

 


 

A harmadik módszer a zöldhulladék kezelésére a nyílttéri égetés - ezt azonban csak meghatározott időszakban, az önkormányzati rendeletben megszabott feltételek mellett lehet megtenni. Székesfehérváron ezen a héten, október 8-a és 15-e között lesz lehetőség az avarégetésre – kivéve vasárnap, akkor ugyanis ebben az időszakban is tilos az égetés.

 


 

Egyéb fontos szabályokat is be kell tartani a nyílttéri égetés során. Ilyen például az, hogy az elégetésre szánt avar és növényi hulladék között nem lehet semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladék. Illik odafigyelni arra is, hogy a nedves, frissen levágott levelek és gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár, amely balesetveszélyt és légzési nehézségeket is okozhat. A szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy úgy gyújtson tüzet, hogy az a környezetére ne jelentsen veszélyt, és folyamatosan felügyeljék a tüzet, hiszen ha feltámad a szél, pillanatokon belül baj lehet.

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Kalandozások Fejér megyében - Adony


Csak egy kis kóstoló a nyárból


Parlagfű: fontos változás a jogszabályban