2018. december 4.

Duplájára emelkedik ebben az időszakban a lakástüzek száma


Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára emelkedik: ebben az időszakban naponta akár harminc lakásban is keletkezik tűz.

December 2-án, vasárnap gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún. Fontos, hogy családunk és otthonunk biztonsága érdekében a karácsonyi készülődés alatt se feledkezzünk meg az alapvető tűzvédelmi tudnivalókról. Egy felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú percek alatt nagy tüzet okozhat.

 


 

Az elhelyezésnél ügyeljünk arra, hogy a gyertyákat, illatmécseseket, az adventi koszorúkat és az asztaldíszeket ne tegyük közvetlenül a terítőre, hanem helyezzünk alá hőálló, nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. A gyertya felett szintén nem lehet éghető anyag, például függöny. Soha ne hagyjuk teljesen leégni a gyertyát, ne várjuk meg, amíg az összes viasz elfogy, mert az átforrósodott mécsestartó is tüzet okozhat.

 

Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére ne hagyja bekapcsolva, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását. Karácsonyi lámpafüzér vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek.

 


 

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására. A füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek és sérülések.

 

(forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„A szépség szörnyetege”


Kalandozások Fejér megyében – Mezőfalva


Az ő sorsuk, a te felelősséged!