2018. december 18.

Három kéménytűz 24 óra alatt


A lerakódott égéstermék izzott három családi ház kéményében az elmúlt huszonnégy órában Fejér megyében. Volt, ahol a kéményig felfuttatott borostyán is meggyulladt, az égő növényzetet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk.

A megyében évente átlagosan kétszázharminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat - minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. Ezért is elengedhetetlen a kémények ellenőriztetése és tudatos fűtéssel a füstelvezetők állapotának megóvása. A kazánokat, kályhákat, kandallókat csak az előírt tüzelőanyaggal szabad fűteni - a prospektusoknak a papírgyűjtőkben, a műanyagnak a szelektív hulladéktárolókban van a helye.




A tűzoltók - ahogy minden évben – felhívják a figyelmet arra, hogy senki Ne égessen műanyag palackot, lakkozott, festet fát, magas festéktartalmú újságot a kazánokban. Veszélyes is, meg a kazánt is tönkreteszi.

Egy székesfehérvári családi házban egy kályhába gyújtottak be a lakók, és nem sokkal később arra figyeltek fel, hogy ég a kémény belseje. A padlástéri tisztítónyíláson át beöntött vízzel megszüntették az izzást. A tűzoltók kikotorták a földszinten a leülepedett égésterméket a kéményből.




Nádasdladányban egy családi ház tetőszerkezetén egészen a kéményig felfuttatott borostyán égett húsz négyzetméteren. A polgárdi önkormányzati tűzoltók vízsugárral elfojtották a tüzet, majd létrán felmásztak a kéményhez, a ránőtt növényzetet bontóbaltával és motoros láncfűrésszel eltávolították, a beizzott füstelvezetőt pedig visszahűtötték.




Bicskén egy családi ház kéményében ugyancsak a lerakódott korom égett, a kürtő tetején kisebb lángolás is volt. A város önkormányzati tűzoltói az izzó égésterméket eltávolították. A katasztrófavédelem mindhárom esetnél értesítette a kéményseprőket.

 

(forrás: szekesfehervar.hu – képeink illusztrációk)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása