2019. január 14.

Szent Sebestyén-napi programok Felsővárosban


Hagyományőrző programokat szerveznek Szent Sebestyén tiszteletére január 18-án, pénteken a Felsővárosi Általános Iskolában. A sport- és egészségmegőrző programok mellett kézműves foglalkozásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal várják a tanulókat.

1739-ben a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére tett Székesfehérvár lakossága örök időkre szóló fogadalmat a vértanú Szent Sebestyén tiszteletére. Ennek köszönhetően épült meg a Szent Sebestyén-kápolna, amelyet az 1800-as évek elején templommá bővítettek. Ennek a 280 esztendővel ezelőtti fogadalomnak a tiszteletére csatlakozik a hagyományőrző városrészi programokhoz a Felsővárosi Általános Iskola is.

 


 

A felsővárosi fogadalmi ünnepkörhöz kapcsolódva január 18-án, pénteken a Felsővárosi Általános Iskola diákjai reggel egy orgonakoncerttel egybekötött „templomöleléssel” kezdik a Szent Sebestyén-napi programokat. A rendhagyó tanórák keretében a gyerekek versenyeken és előadásokon vehetnek részt: lehetőségük lesz fánkot díszíteni, mozaikképet készíteni és tematikus puzzlerejtvényt fejteni, de hallgathatnak előadásokat a méhészetről és a téli betegségek gyógyításáról is. Lesz sportvetélkedő célba dobással és persze a tanári kar a védőszentekkel és Szent Sebestyénnel kapcsolatos Ki-mit-tud?-dal is készül.

 


 

A felsővárosi Szent Sebestyén-napi programok január 20-án, vasárnap a Szent Sebestyén-templomban folytatódnak: 10 órakor kezdődik a hagyományos fogadalmi szentmise, majd az érdeklődőket egy-egy finom fánkra, teára és forralt borra várják.

 

(forrás: okkfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása