2019. április 16.

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja


Április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: 1944-ben ezen a napon kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása. Az ezt követő hónapok során több mint 400 ezer zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról Auschwitz-Birkenauba.

Magyarországot 1944. március 19-én szállta meg a német hadsereg. Horthy Miklós kormányzó ezután német nyomásra új, a náci érdekeket kiszolgáló kormányt nevezett ki. A Sztójay-kormány nagyszámú megkülönböztető és jogfosztó rendeletet fogadott el a "zsidónak tekintendő" magyar állampolgárokkal szemben és megkezdődött a zsidók jogszabályi úton történő teljes elkülönítése.



 

1944. április 16-án a fronthoz legközelebb eső Kárpátalján, Felvidéken és Észak-Erdélyben kezdődött meg a zsidók gettókba tömörítése. Júliusig gyakorlatilag az egész országban végrehajtották a gettósítási akciót: több mint százhetven gettóban 437 000 zsidót zsúfoltak össze.



 

Hivatalos adatok szerint május 15. és június 7. között Kárpátaljáról, majd Északkelet-Magyarországról és Észak-Erdélyből összesen 92 szerelvény haladt át Kassán, az Auschwitzba vezető vasútvonal csomópontján Lengyelország felé. Egy-egy vonat 45 vagonból állt, mindegyikben átlagosan 70 embert préseltek össze poggyásszal együtt. Az út a lengyelországi haláltáborokba több napig tartott – sokan már útközben meghaltak.



 

A gettók túlélőit 1945 januárjában, a koncentrációs táborokban életben maradt zsidókat az év tavaszán szabadították fel a szövetséges csapatok.



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása