2019. május 17.

Néhány gyakorlati tudnivaló a május 26-i uniós választásokhoz


Május 26-án tartják hazánkban az európai parlamenti választásokat. Az alábbiakban a legfontosabb határidőkre, valamint az átjelentkezéssel, mozgóurna kérésével és külképviseleti névjegyzékbe történő felvétellel kapcsolatos tudnivalókat olvashatják.


 

A választópolgárok a névjegyzékekkel kapcsolatos kérelmek nyomtatványait, a kitöltési útmutatókat és tájékoztatókat a Nemzeti Választási Iroda honlapján (www.valasztas.hu), a „Választópolgároknak” címszó alatt találják meg. A kérelmek benyújtási határideje jogvesztő, a kérelemnek a megadott időpontra a választási irodához be kell érkeznie. A kérelmek az alábbi módokon nyújthatóak be:

- személyesen a lakóhely, bejelentett tartózkodási hely szerinti választási irodán (Székesfehérváron a Városház tér 2. szám alatt)

- levélben a lakóhely szerinti választási irodának címezve,

- a www.valasztas.hu oldalon keresztül ügyfélkapus azonosítással,

- a www.valasztas.hu oldalon keresztül ügyfélkapus azonosítás nélkül

 

Braille-írásos szavazólap

A fogyatékossággal élő választópolgár 2019. május 17-én, pénteken 16 óráig igényelheti, hogy a szavazólap kitöltéséhez a szavazókörben Braille-írással készült szavazósablon álljon rendelkezésére.

 


 

Átjelentkezési kérelem

Az a választópolgár, aki a szavazás napján a lakóhelyétől távol tartózkodik, átjelentkezési kérelem benyújtásával kérheti, hogy azon a településen szavazhasson, ahol tartózkodni fog.

 

Az átjelentkezési kérelem benyújtható, módosítható, visszavonható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton 2019. május 22-én, szerdán 16 óráig.

 

Az átjelentkezési kérelem visszavonható 2019. május 24-én, pénteken 16 óráig, de kizárólag személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással a www.valasztas.hu oldalon keresztül.

 

Szavazás külképviseleten

Annak a választópolgárnak, aki a szavazás napján külföldön tartózkodik, lehetősége van arra, hogy valamelyik külképviseleten (nagykövetségen vagy konzulátuson) szavazhasson, melyhez külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmet kell benyújtani.

 

A külképviseleti névjegyzékre vételi kérelem benyújtható, módosítható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton 2019. május 17-én, pénteken 16 óráig.

 

A külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár legkésőbb 2019. május 22-én, szerdán 16 óráig kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton.

 


 

Mozgóurna

Az a választópolgár, aki a szavazás napján azért nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mert ebben egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása akadályozza, mozgóurnát kérhet.

 

Aki olyan címre kéri a mozgóurna biztosítását, amely nem abban a szavazókörben vagy településen van, amelynek a névjegyzékében szerepel, nem kell külön átjelentkezési kérelmet is benyújtani, mert a mozgóurna iránti kérelme egyben átjelentkezési kérelemnek minősül. Ezt a kérelmet azonban kizárólag 2019. május 22-én, szerdán 16 óráig nyújthatja be személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton. Ez a kérelem visszavonható 2019. május 24-én, pénteken 16 óráig, de már csak személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással a www.valasztas.hu honlapon keresztül.

 

Aki a mozgóurna kivitelét a bejelentett lakcímére vagy olyan címre kéri, amely abban a szavazókörben van, amelynek a névjegyzékén szerepel, a mozgóurna iránti kérelmet az alábbi időpontokig és módokon nyújthatja be:

- 2019. május 22-én, szerdán 16 óráig személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül elektronikus úton,

- 2019. május 24-én, pénteken 16 óráig személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikus úton,

- 2019. május 24-én, pénteken 16 óra és 2019. május 26-án 12.00 óra között ügyfélkapus azonosítással elektronikus úton,

- 2019. május 26-án, vasárnap 12 óráig az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel.

 

Levélben szavazók

A levélben szavazó választópolgárok a szavazatukat tartalmazó borítékot a szavazás napján 6 óra és 19 óra között a Városháza Dísztermében (Székesfehérvár, Városház tér 1.) elhelyezett urnába dobhatják be.

 

(forrás: okkfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása