2019. június 12.

Harmadfokú hőségriasztás – vasárnapig biztosan marad a kánikula


Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben. Székesfehérváron megkezdték az előkészületeket a vízosztás megszervezésére, valamint a közterületi tűzcsapok megnyitására.


 

Mit tegyünk a hőségben?

- A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

- A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így felhívják a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra.

- A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

- Kérik a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.

- Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is.

- Érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

- Lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon, a bőrt megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel kell védeni a leégés ellen.

- Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát.

- Se gyereket, se állatot ne hagyjunk az autónkban, egyetlen percre sem!

 


 

Vízosztás, ivókutak és klimatizált helyek Fehérváron

Szerdán délutántól, majd a következő napokban 11 és 17 óra között a város több pontján (Városház tér, Piac tér, Magyar Király Szálló előtt) osztanak vizet a járókelőknek.

Estig a tűzcsapokat is ivásra alkalmas szerkezetekkel látják el a Béke téren, a Prohászka – Kaszap István utca sarkán, a Petőfi Sándor – Kossuth utca sarkán, a Brunszvik óvodánál és a Piac tér – Liszt Ferenc utca sarkán.

A bárki által igénybe vehető klimatizált, hűvös helyiségek: Alba Plaza (minden nap nyitva tartási időben, vasárnap 8-22h), Autóbusz-pályaudvar váróterme, Fehér Palota üzletközpont (minden nap nyitva tartási időben, vasárnap 10-24h), és a Városháza Díszterme (szombaton: 10-18h, vasárnap 10-18h)

 


 

Nem várható enyhülés a közeljövőben

A meteorológiai előrejelzések alapján nem várható enyhülés, a következő napokban tovább fokozódik a kánikula: csütörtökön gomolyfelhők mellett is 30-35 fok lesz, pénteken és szombaton pedig felhőre sem nagyon számíthatunk a 30-35 fokos hőség mellett. Vasárnap ugyan egyre többfelé növekszik meg a gomolyfelhőzet és várható délutántól zápor, zivatar, de a hőmérséklet nem csökken: 29-34 fokra számíthatunk.



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása