2019. július 3.

Mezőgazdasági tüzek – tanácsadással segítik a megelőzést


Szaktanácsadással is segíti a katasztrófavédelem a mezőgazdasági tüzek megelőzését. A nyári betakarítási munkák megkezdése előtt az erő- és munkagépek tűzvédelmi hatósági ellenőrzése folyamatos, amelynek során a tűzoltók leggyakoribb veszélyforrásokra is felhívják a figyelmet.

Több esetben az okozza a bajt, hogy az aratás során a növényi hulladék, rost rátapad a gép alkatrészeinek olajos lerakódásaira, ami a nagy melegben és a folyamatos munkavégzés során felhevül és kigyullad. A tűz pillanatokon belül szétterjed a gabonatáblán, a learatott terményen, a tarlón, vagy éppen a munkagépben. A tapasztalatok szerint a munkagépek nem megfelelő műszaki állapota, a területen dolgozók gondatlansága - mint például a dohányzás, nyílt láng használata - a tüzek leggyakoribb kiváltó oka.

 


 

Gabonatáblán dohányozni még a vezetőfülkében sem szabad. Az aratás idejére a gabonatáblától legalább tizenöt méterre lehet dohányzó helyet kijelölni, és ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

 

Tűzvédelmi szempontból a betakarítási munkák másik veszélyes része a bálázás. A bálázó gépeknek - hasonlóan a kombájnokhoz - sok kopó, forgó-súrlódó alkatrésze van. Ezeknek az alkatrészeknek a meghibásodásából, elhasználódásából adódó melegedés könnyen tüzet okoz. 

 


 

A kezdődő, még nem kiterjedt tüzeket általában el lehet oltani a kézi tűzoltó készülékkel, amit könnyen hozzáférhető helyen kell készenlétben tartani a járművön. Fontos, hogy a betakarítási munkálatokat csak olyan gépekkel lehet elvégezni, amelyek tűzvédelmi felülvizsgálatát az aratás előtt elvégezték.

 

Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag, a kenőanyag vagy a hidraulika-folyadék. Fontos, hogy a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni. A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen ezen munkálatok során üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng meggyújthat.

Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántás kialakítása kötelező.

 

(forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ez az én utam” – Sikeres nők, 2. rész


Ennyit a teljes kiőrlésről…


A gyerekek kíváncsiságára kell építeni