2019. augusztus 14.

Korzenszky Richárd az idei díjazott


Ünnepélyes keretek között, 16. alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Székesfehérvár legrangosabb, civil kezdeményezésre alapított elismerését idén Korzenszky Richárdnak, a Tihanyi Apátság nyugalmazott perjelének ítélték oda.

Az idei díjazott Korzenszky Richárd bencés szerzetes, akit a pannonhalmi teológiai tanulmányait követően 1964-ben szenteltek pappá. Tanított a győri, később a pannonhalmi bencés gimnáziumban, ez utóbbi intézményben igazgató is volt. Oktatás- és iskolapolitikusként meghatározó szerepe volt a katolikus iskolarendszer újraindulásában a rendszerváltoztatás után. 1994-ben helyezték Tihanyba, ahol perjelként felújította, valamint vallási, kulturális és közéleti központtá tette az apátságot. Szolgálatáról tavaly mondott le, de továbbra is aktívan dolgozik. Számos könyv és egyéb írás fűződik a nevéhez, előadások sokaságát tartotta és tartja országszerte. 

„Az életet az ember sokféleképpen élheti… Fontos kérdés azonban, hogy az ember megértse, értékek között kell döntenie, vannak pontok, melyeket el kell fogadnia, választani kell, más dolgokat el kell vetnie. Szent István ezer éve felmérte: a magyarság számára… élet és halál kérdése, hogy milyen értéket választ. Nem elég kiállni, beszélni, nagy gesztusokkal az utakra mutatni, hanem az utat járni kell!” – fogalmazott köszöntőjében Spányi Antal megyéspüspök. Szavai szerint egyedül a Szent István-i értékrend az, ami képes megtartani a magyar családokat, a nemzetet, és nekünk erre van szükségünk. Ezért fontos, hogy megkeressük és példaként állítsuk azokat az embereket, életeket és sorsokat, akikben, és amelyekben az időtálló és maradandó értékrend ma is jelen van. A Szent István Emlékérem és Díjjal keresik azokat, akik a városra, az országra, a nemzetre tudnak hatni.

 

(forrás: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Kalandozások Fejér megyében - Sárkeresztes


Gina költője


Kitartani mindhalálig