2019. október 2.

Megkezdődött az invázió


Évek óta egyre nagyobb kellemetlenséget okoznak a címeres poloskafélék Magyarországon. Különösen ősszel, hiszen ilyenkor próbálnak behúzódni a lakásokba, hogy átteleljenek. A szakemberek szerint még korántsem járunk az invázió csúcsán.


 

Hazánkban nem létezik természetes ellensége

Ezek a népiesen csak büdös bogárnak, mezei poloskának nevezett rovarok sok ember hétköznapjait keserítik meg. Hazánkban nem őshonos, így természetes ellensége sincs, emellett a legtöbb rovarevő madár sem fogyasztja szívesen a poloskát. Nem elég, hogy jelenleg nincs természetes ellensége hazánkban, a magyarországi klíma is kimondottan kedvez a szaporodásuknak. Problémát jelentenek az egyre melegebb telek is, hiszen a petéiknek -50 fok, a kifejlett példányoknak pedig -20 fok kellene ahhoz, hogy elpusztuljanak.

 


 

Egyre többen lesznek

A faj egyedszáma évről évre nő, és a szakértők nem prognosztizálnak jelentős csökkenést, sőt, véleményük szerint még közel sincs olyan mértékű invázió, mint amire majd számítani lehet. Ez lehet azonban a büdösbogár veszte, mert a problémát várhatóan a természet maga oldja meg. Ha ugyanis kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő eltartóképessége határán, akkor könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszavetheti a számukat. Amíg azonban ez megtörténik, addig meg kell küzdenünk a kártevőkkel.

 


 

Mit tehetünk mi?

A következő módszerekkel ugyan nem garantálható a lakás teljes poloskamentesítése, de arra jók lehetnek, hogy kevesebb bogár jusson be az otthonunka:

 

- Az egyik lehetséges védekezési mód a szúnyogháló. Sajnos nem nyújt 100%-os védelmet, az elszántabb egyedek a szúnyogháló sínjei mentén be tudnak jutni.

 

- Sok poloska nem a réseken kerül be a lakásba, hanem a ruhánkon vagy a táskánkon visszük be. Mielőtt átlépjük a küszöböt nézzük át a ruhánkat és rázzuk ki a kabátunkat.

 

- A minél gyakoribb és alapos porszívózás is jó módszer, de a legeldugottabb réseket se felejtsük ki a takarításnál. Sajnos előfordul, hogy a porszívóban megsérül a bogár és így büdös lesz a porzsák is – ezért ezt minden porszívózás után ellenőrizzük.

 

(forrás: budosbogar.hu, hazipatika.com, szeretlekmagyarorszag.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása