2019. október 7.

Kéménytűzből lett lakástűz Mohán


Körülbelül kétszer annyi lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat a fűtési szezonban, mint az év többi részében. Az elmúlt hétvégén Mohán ütött ki tűz egy családi házban a kéményben lerakódott korom miatt. Négy embert kellett kórházba szállítani.

Tűz ütött ki egy körülbelül száz négyzetméteres lakóház nappalijában október 6-án, délután Mohán. A régi építésű ház egyik kéményében a lerakódott korom izzott, a tisztítónyílásának ajtaja pedig kiesett, és a kihulló salakanyag meggyújtotta a közeli kanapét. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók légzőkészülékben fojtották el. Az egységek kiérkezése előtt a lakók megpróbálták eloltani a tüzet, közben többen belélegezték a füstöt, ezért közülük négy embert a mentők kivizsgálásra kórházba szállítottak.



 

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma: míg naponta átlagosan tizenhat lakástűzhöz riasztják országosan a tűzoltókat, addig a fűtési időszakban meg is duplázódhat ez a szám.



 

A fűtési szezon elindulása előtt azért fontos felülvizsgáltatni a fűtőeszközöket és a kéményeket, mert a kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet – mint azt a vasárnapi, mohai eset is igazolja. Vegyes tüzelés esetén a kéményeket évente, míg gázkazánok esetén kétévente kell ellenőriztetni. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak

 

(forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása