2019. október 17.

Az őszi kerti munkáknál is fontos a tűzmegelőzés


Ezen a héten lehet zöldhulladékot égetni Székesfehérváron. Bár a növényi hulladék összegyűjtésének és hasznosításának legjobb módja a komposztálás, aki mégis inkább az avarégetés mellett dönt, ne feledkezzen meg a tűzvédelmi szabályokról.

A kellemes időben sokan kezdenek bele az őszi kertrendezésbe és a lehullott falevelek összegereblyézésébe, söprésébe.

 


 

Székesfehérvár közigazgatási területén az avar és növényi hulladék nyílttéri égetése október 14-e hétfőtől október 21-e hétfőig, 8 és 20 óra között engedélyezett. Tilos azonban a nyílttéri égetés vasárnap, továbbá a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, illetve a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.

 


 

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal - katasztrófavédelmi kirendeltséggel - a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

 


 

Mire figyeljünk a száraz növényi hulladék égetése során?

 

       Alapszabály, hogy tüzet felügyelet nélkül soha sem hagyunk!

       Ha engedélyezett az égetés, akkor is csak kiszáradt növényi hulladékot égessünk. A háztartásban keletkező szemét, gumiabroncs, műanyag égetése tilos! Úgy gyújtsunk tüzet, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen, a növényi hulladék közelében más éghető anyag, épület ne legyen.

       Készítsünk a közelbe megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, tűzoltó készülék).

       Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

       Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a lángok gyors továbbterjedésének. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.

 

Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

 

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

 

(forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása