2019. november 4.

Újra életet mentett a szén-monoxid érzékelő


Egy gyermek is tartózkodott abban a sárbogárdi családi házban, ahol a mérgező gáz miatt jelzett a szén-monoxid érzékelő a hétvégén. A berendezésnek köszönhetően nem történt tragédia, a ház lakói időben elhagyták az épületet.

A kétszintes sárbogárdi családi ház földszinti fürdőszobájában egy nyílt égésterű gázkazán működése közben riasztott a szén-monoxid érzékelő november 2-án, délután. A ház lakói azonnal kinyitották az ablakokat, és kimentek a házból - az udvaron várták meg a tűzoltókat. A lánglovagok mérései valóban kimutatták a mérgező gáz jelenlétét az épületben.

 


 

Az elmúlt évek figyelemfelhívó kampányainak köszönhetően egyre többen szerelnek be otthonukba szén-monoxid érzékelőt. Ezek a készülékek ugyan nem helyettesítik az időszakos ellenőriztetéseket, de egy váratlan meghibásodás esetén időben figyelmeztetnek a veszélyre, és ezzel életeket menthetnek.

 


 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

 

(forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Konok vagyok és kitartó” – Sikeres nők, 7. rész


Természetfotók a Zentaiban


„Öt zenész, öt különböző világ…”