2019. november 26.

Megkezdte működését az influenza figyelő szolgálat


Az influenza vírusok által okozott, ragályos légúti megbetegedés. Még napjainkban is viszonylag rövid idő alatt igen nagyszámú megbetegedést, vagy világjárványokat képes okozni. Megkezdte működését az influenza figyelő szolgálat, ami hazánkban minden esztendőben az év 40. hetétől a következő év 20. hetéig influenza figyelőszolgálat működik.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, köhögés, tüsszentés közben a levegőbe kerülő, szemmel alig, vagy nem látható légúti váladékcseppek útján. Néhány napos (általában 2-3 nap) lappangási idő után hirtelen magas lázzal, izomfájdalommal, elesettséggel kezdődik. Legjellemzőbb tünetei a láz, a fejfájás, izületi- izomfájdalom, torokfájdalom, rossz közérzet, általános levertség, köhögés, de jelentkezhet nehézlégzés is. Szövődménymentes esetekben egy hét alatt lezajlik. Ugyanakkor súlyos, szövődményes, kórházi kezelést, gépi lélegeztetést igénylő esetek is előfordulhatnak. A leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás. 

Hazánkban minden évben az év 40. hetétől a következő év 20. hetéig influenza figyelő szolgálat működik az influenza vírusok és az influenzaszerű megbetegedések jelenlétének folyamatos figyelésére. A figyelőszolgálatba felkért háziorvosok ebben az időszakban gyűjtik, és hétről-hétre jelentik az influenzaszerű megbetegedések és a betegforgalomra vonatkozó csoportos adatok számát. Közülük kiválasztott háziorvosok az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől légúti mintát is küldenek vizsgálatra, így hétről-hétre nyomon követhető a lakosság körében az is, hogy milyen kórokozók állnak az influenzaszerű megbetegedések hátterében. 

Fejér megyében az influenza figyelő szolgálat eddigi adatai alapján a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az elmúlt hetekben jelentősen a járványos küszöb alatt volt, influenza aktivitás nem volt észlelhető. Megyénkből influenza-gyanús betegtől származó vizsgálati anyagból influenzavírust nem azonosítottak. Országos szinten egy influenza A vírust mutattak ki. 

Az influenza-megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Ezen cél elérése érdekében ebben az évben is központilag biztosított a térítésmentes oltóanyag azok számára, akik életkoruk, vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztettek, illetve akik ezen csoportokat az influenza vírus átadása révén veszélyeztethetik. Fontos, hogy az influenza védőoltás mielőbb beadásra kerüljön, hogy a megbetegedések emelkedésének időszakára már védelmet nyújthasson.

 

(forrás: Fejér Megyei Kormányhivatal)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Mivel etessük télen a madarakat?


„A hegyek: a látható Isten…”


Civil Advent