2019. december 20.

Tűzmegelőzési bemutató karácsony előtt


Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma - a statisztika szerint negyvenöt percenként kigyullad egy lakás az országban, holott ezek a tűzesetek egy kis odafigyeléssel elkerülhetők. A lakástüzek megelőzésére hívta fel a figyelmet bemutatóján a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

Télen többet tartózkodunk otthon, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és a karácsony előtti készülődés, a konyhai sütés-főzés, valamint az ünnepi dekoráció, a lámpafüzérek meghibásodása is tüzet okozhat.

A bemutató előtt a tűzoltók nappalinak rendeztek be egy fémkonténert, majd az ott elhelyezett karácsonyfát meggyújtották. A tűz a fenyőről pillanatok alatt átterjedt a bútorokra. A járókelők, a bemutatóra érkező óvodás és iskolás csoportok jól megfigyelhették a tűz pusztítását, azt, hogy néhány perc alatt hogyan borítanak el mindent a lángok, és hogyan tud megsemmisülni egy átlagos nappali. A tüzet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fojtották el, miközben a lakástüzek megelőzéséhez hasznos tanácsokat halhattak az érdeklődők.

 


 

Az ünnepi időszakkal összefüggő tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, vagy megfeledkeznek ezekről a gyertyákról, amelyek leégnek, és meggyújtják a környező dekorációt. A lángok a különböző textíliákon, függönyön keresztül átterjednek a helyiség más berendezési tárgyaira. A karácsonyfán semmi esetre se gyújtsunk gyertyát, és a csillagszórók használata sem javasolt, különösen szilveszter után, amikorra már a fenyők a meleg szobai hőmérsékleten kiszáradnak. A lámpafüzérek elektromos meghibásodása is tüzet okozhat, a száraz fenyő ilyenkor pillanatok alatt lángba borul. Ezért fontos, hogy csak ellenőrzött műszaki állapotú fénydíszítést használjunk. Az adventi koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, továbbra is odafigyelést igényelnek.

Gyakori, hogy a konyhában készülő étel többet időzik a sütőben és a tűzhelyen, mint ahogyan azt a recept írja. A Fehérvári Tűzoltó Egyesület ezért azt is bemutatta, hogy mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt, és az így keletkező tüzet megpróbálja vízzel eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magas tűzgömb keletkezik. Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt, és el kell zárni a tűzhelyet. Annak érdekében, hogy ne feledkezzünk el a hosszabb ideig készülő ünnepi süteményről, vacsoráról, állítsuk be például a telefonunkat emlékeztetőre.

 


 

A nagyobb lakástüzek egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetők, hiszen ezek a készülékek a tűz kialakulásának legelején, a füstöt észlelve hangosan sípolnak, figyelmeztetve a lakókat a veszélyre. A kisebb területet érintő, kezdeti tüzek pedig akár egy otthonunkban tartott porral oltó tűzoltó készülékkel elolthatók.

 

(forrás: katasztrofavedelem.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása