2020. január 8.

Emléktűz gyújtás és kiállítás – a doni áldozatokra emlékeznek vasárnap Pákozdon


Az urivi áttörés 77. évfordulóján emléktűzgyújtással és imádságos megemlékezésével tisztelegnek a második világháború magyar hősei előtt január 12-én, vasárnap. Az emléktűz gyújtás előtt két kiállítás nyílik a Pákozdi Katonai Emlékparkban.

A második világháborúban 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél megindult támadásban elesett, közel 120 ezer magyar katona emléke előtt tisztelegnek vasárnap.

 


 

Pákozdon 1993-ban emeltek kápolnát, és itt helyezték örök nyugalomra a Roszkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványait - emléket állítva a doni hősöknek.

 

Az urivi 77. évfordulóján, január 12-én, vasárnap a Katonai Emlékparkban két kiállítással várják az érdeklődőket. A Doni emlékkiállítást 16 órakor Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke nyitja meg, majd 16.45-kor a „Jégbe zárt pokol” című tárlat azokat a katonai emléktárgyakat mutatja be, amelyek a doni áttörés időszakából valók. A kiállítás anyaga válogatás Lukács Gergő, Muszka István és Ősz Tamás Zsolt magángyűjtők korabeli anyagaiból.

 


 

A Don-kanyar Emlékkápolna előtt, a pákozdi Mészeg-hegyen 18 órakor kezdődik a megemlékezés – az idei már a 25. alkalom lesz, hogy emléktüzet gyújtanak. Spányi Antal megyés püspök és a történelmi egyházak képviselői ökumenikus imádsággal emlékeznek a hősi halált halt katonákra.

 

(forrás: okkfehervar.hu, fotók: szekesfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása