2020. január 10.

Influenza: tovább csökkent a betegek száma


Úgy tűnik, nem fenyeget még az influenzajárvány kitörése Fejér megyében. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján ugyanis tovább csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma megyénkben.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, köhögés, tüsszentés közben a levegőbe kerülő légúti váladékcseppek útján. Néhány napos (általában 2-3 nap) lappangási idő után hirtelen magas lázzal, izomfájdalommal, elesettséggel kezdődik. Legjellemzőbb tünetei a láz, a fejfájás, izületi- izomfájdalom, torokfájdalom, rossz közérzet, általános levertség, köhögés, de jelentkezhet nehézlégzés is. Szövődménymentes esetekben egy hét alatt lezajlik. Ugyanakkor súlyos, szövődményes, kórházi kezelést, gépi lélegeztetést igénylő esetek is előfordulhatnak. A leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás. 

Fejér megye területén az új esztendő első hetében 10 százalékkal kevesebb beteg kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedési arány továbbra is a járványos küszöbérték alatt van: megyénkben alacsony az influenza-aktivitás. Az influenzaszerű megbetegedésekben a 15–34 éves fiatal felnőttek és a középkorúak voltak a legérintettebbek. 

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze továbbra is a védőoltás. Fontos, hogy az influenza védőoltást mielőbb beadják, hogy a megbetegedések emelkedésének időszakára már védelmet nyújthasson. Ebben az évben is központilag biztosított a térítésmentes oltóanyag azok számára, akik életkoruk, vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztettek, illetve akik ezen csoportokat az influenza vírus átadása révén veszélyeztethetik.

 

(forrás: Fejér Megyei Kormányhivatal)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ez egy örök szerelem…”


„Holott náddal ringat, holott csobogással…”


„A világ működéséről és működtetéséről szóló közös tudás…”