2020. február 5.

Elkezdődött hazánkban az influenzajárvány


Az ország egész területén emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Fejér megyében is: a megbetegedések aránya átlépte a járványos küszöbértéket.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, köhögés, tüsszentés közben a levegőbe kerülő légúti váladékcseppek útján. Néhány napos (általában 2-3 nap) lappangási idő után hirtelen magas lázzal, izomfájdalommal, elesettséggel kezdődik. Legjellemzőbb tünetei a láz, a fejfájás, izületi- és izomfájdalom, torokfájás, rossz közérzet, általános levertség, köhögés, de jelentkezhet nehézlégzés is. Szövődménymentes esetekben egy hét alatt lezajlik. Ugyanakkor súlyos, szövődményes, kórházi kezelést, gépi lélegeztetést igénylő esetek is előfordulhatnak. A leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás.

 


 

2020. negyedik hetében Fejér megye területén az influenza-figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján 838 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez 6,1 %-kal több mint az ezt megelőző héten. Ezzel a megbetegedési arány az egész megyében meghaladta – közel másfélszeresével - a járványos küszöbértéket.



 

A leginkább érintett korosztály az általános iskolás gyermekek és a 15-34 éves fiatal felnőttek. Halmozódásról ugyan nem érkezett jelentés Fejér megyében, de egy korábbi, gyermekközösségből származó mintából az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az influenza B vírust.

 


 

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében Fejér megye valamennyi fekvőbeteg intézményében elrendelték január 24-én a látogatási tilalmat, ami továbbra is érvényben marad.

 

(forrás: Fejér Megyei Kormányhivatal)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása