2020. május 20.

A török alóli felszabadulásra emlékeztek a Nemzeti Emlékhelyen


A 332 évvel ezelőtti eseményről kedden délelőtt emlékeztek meg a Nemzeti Emlékhelyen. A néma koszorúzáson dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke a városi képviselőtestület frakcióinak képviselőivel közösen vettek részt.


 

Székesfehérvár Önkormányzata néma koszorúzással tisztelgett a Nemzeti Emlékhelyen a város török uralom alóli felszabadulásának évfordulója alkalmából kedden. Buda 1686-ban történt visszafoglalását követően Székesfehérvárt is hamarosan ostromzár alá fogták a császári csapatok - valójában azonban kiéheztették a falakon belül élőket. A hosszas blokád éhínséget eredményezett és a kilátástalan helyzetben lévő törökök tárgyalásokat kezdtek a vár kapitulációjáról, 1688. május 19-én pedig a török helyőrség végleg elhagyta Isztolni Belgrádot.

 


 

Székesfehérvár a másfél évszázados török hódoltság után, azok kiűzésével tudott visszacsatlakozni a nyugati civilizációhoz, amiből az oszmán-török uralom kiragadta. 1688. május 19-én Székesfehérvár 1000 fős védőőrsége és körülbelül 3000 fős törökökkel együtt távozó lakossága elhagyta Isztolni Belgradot, és ezzel véget ért Székesfehérvár 143 éves török fennhatósága. A török kiűzése után romok maradtak csupán az egykori pompás városból. A beérkezőket elkeserítő látvány fogadta: szemét, kosz mindenütt. A semmiből kellett egy új várost felépíteni.

 


 

A 332 évvel ezelőtt történtekre nap, mint nap emlékeztet a Monostor-bástya melletti felirat: ALBA REGALIS RE CVPERATA – Székesfehérvár visszafoglalva. Az emléktábla előtt a 332. évforduló alkalmából, kedden délelőtt csendes megemlékezés keretében koszorút helyezett el dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint a városi képviselőtestület tagjai.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Hasznos – de nem ezért született…


„Mindenki híres lesz egy negyedórára…”


Programok – mi megy, mi marad?