2018. február 16.

Huszonnyolc karnagy vezényelt


Székesfehérváron rendezték meg az I. Országos Karvezetői Szakmai Napot. A programban repertoárbővítés, hangképzési előadás, kerekasztal-beszélgetés és továbbképzés is szerepelt. A sikeres szakmai rendezvény aktív karvezetési gyakorlatán 28-an vezényeltek.

Az elmúlt hétvégén Székesfehérváron rendezték meg az I. Országos Karvezetői Szakmai Napot a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) Felnőtt-énekkarok Bizottsága szervezésében. Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke elmondta: régi álom valósult meg a szakértő vendégekkel, fiatal jelentkezőkkel megrendezett szakmai nappal.




Repertoárbővítéssel indult a program: Szűcs Magdaléna és zeneszerző barátai ajánlották a kevésbé ismert műveket. Emellett három zeneműkiadó is rész vett a konferencián, akik a saját kiadványaikat mutatták be. A kórushangképzéssel, az intonációval kapcsolatban Németh Zsuzsa, a Budapesti Vándor Kórus karnagya osztott meg szakmai titkokat. A beéneklés gyakorlatában a Vox Mirabilis Kamarakórus működött közre. A kerekasztal beszélgetést Bárd Judit, a Felnőtt-énekkarok Bizottságának elnöke vezette – szakmai és emberi témákat is érintve. Délután a karvezetési továbbképzésre került sor, melyen Berkesi Sándor és Horváth Gábor adtak gyakorlati tanácsokat a karvezetőknek.

„Nagyon sokan jelentkeztek erre a továbbképzésre, ami nagy öröm, annak különösen is örültünk, hogy az aktív karvezetési gyakorlaton 28-an vezényeltek. Nagyon sok köszönetet kaptunk a visszajelzésekben, sok-sok szakmai segítséggel mentek haza a nap részvevői, akik még határon túlról is érkeztek. Számunkra megtisztelő volt, hogy mi kaptuk a feladatot a bemutató kóruspróbára. Jó volt látni a karnagyok elégedettségét, a mosolyt és azt az elszántságot, amivel nekiindulnak, hogy ezt átadják a kórusok tagjainak is” – fogalmazott a szakmai napról Zemlényi Katica főszervező.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása