2018. május 8.

Fesztivál a ligetben


Már csak néhány nap, és a Fő utca fölött ismét ott lobognak a művész-zászlók, kezdődik a Kortárs Művészeti Fesztivál. Az idén május 11-től május 19-ig tart a programsorozat, amelynek központi helyszíne a Zichy liget lesz, ahol az állandó kiállítások, látványosságok mellett minden nap este nyolctól kertmozi várja a nézőket. Idén a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében rendezik meg a Fehérvári Könyvnapokat is.

A Zichy ligeti színpadon koncerteket, kortársbalett-estet, diákprodukciókat, beszélgetéseket láthat-hallhat a parkba érkező közönség, a szervezők számos családi programmal is készülnek május 11-től. A művészzászló-kiállítás megnyitóját, amely egyben a fesztivál hivatalos megnyitója is lesz, május 11-én, pénteken 18 órakor tartják a Szent István Király Múzeum előtt, köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester és Falvay Miklós médiaművész. Ezt megelőzően, fél ötkor nyílik az Oskola utcában a Deák Gyűjtemény magyar művésztelepeket bemutató sorozatának következő tárlata, „Hóbortos ultramodernek” a Műkertben címmel. A Kecskeméti Művésztelep 1909–1919 közötti korszakának negyven alkotása lesz látható a kiállításon, amely november 4-ig tekinthető meg a képtárban.

 


 

A fesztivál szervezői hosszas egyeztetések után döntöttek úgy, hogy változtatnak a rendezvény eddig megszokott struktúráján. A fesztivál helyszíneinek összevonása például már régi igény volt - ez idén megtörténik, így május 11-től május 19-ig a Zichy ligetben várják az érdeklődőket, kevesebb, de nagyobb volumenű programmal.

Az idei fesztivál egyik újdonsága lesz a kertmozi, ahol minden este nyolc és kilenc óra között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjának támogatott filmjeiből, a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásaiból és a Budapest International Documentary Festival (BIDF) versenyfilmjeiből válogatott darabokat tekinthetik meg az érdeklődők. A nagyjátékfilmek 21 órakor kezdődnek, ezek között látható lesz krimi, fekete komédia, filmdráma, vígjáték – mind a magyar, mind a nemzetközi filmalkotások sorából. Esőhelyszín és esőnap nincs, kedvezőtlen időjárás esetén a vetítések elmaradnak.

 


 

A Fesztiválligetté alakuló Zichy ligetben a programsorozat egész ideje alatt különféle szabadtéri kiállítások, látványosságok várják a látogatókat a Fehérvári Művészek Társasága tagjainak köszönhetően. Így például láthatók lesznek land art alkotások Varga Gábor Farkastól, optikai játékok és interaktív tűdombormű Arany Gold Zoltántól, válogatás a móri Public Art kiállítás fehérvári alkotóktól származó darabjaiból, a MOST fotókiállítás alkotóiról készült camera obscura képek és a Lepkeház, amelyet az első Kortárs hétvégén a vállalkozó kedvű érdeklődők népesíthetnek be textilből és mindenféle más anyagokból készített léleklepkékkel.

A fesztivál közönsége bepillantást nyerhet egy kortársbalett-társulat életébe is: a néhány hete megalakult Székesfehérvári Balett Színház beavató táncszínházi programjában a nézőknek lehetősége nyílik a koreográfussal, a balettmesterrel és táncművészekkel való személyes találkozásra, a velük való beszélgetésre is.

A Prospero Színkör május 13-án, vasárnap Shakespeare: A vihar, május 14-én, hétfőn Jean Genet Cselédek, május 16-án, szerdán pedig az Idegenek című darabot mutatja be a Szabadművelődés Házában, az előadások este hét órakor kezdődnek. Ugyancsak itt látható majd Matuz János rendezésében a legyekura.org című hangszínházi előadás május 18-án, pénteken 17 órakor.
Diákok a Kortárson címmel az idei Fejér Megyei Diáknapok néhány sikeres produkcióját is láthatják a fesztivállátogatók május 13-án, vasárnap 16 órától. A Vasvári Pál Gimnázium diákjai a Gesztus című produkcióval érkeznek: a csapat ezzel az idei Fejér Megyei Diáknapokon a Sótájm kategória különdíját nyerte el, és a diákok nekik szavazták meg a közönségdíjat is. Ugyancsak a Vasváriból érkezik a Tetemre hívás: Arany János balladája nyomán készült a Vasvári Színpad különleges produkciója, amellyel megnyerték a Díákszínpad kategóriadíját. Az előadás érdekessége, hogy egy diák, Nyári Ádám állította színpadra. A Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium akrobatikus elemekkel fűszerezett táncos produkciói óriási sikert arattak, Experience című koreográfiájuk, amelyet Kindl Gábor és Sánta Benedek adott elő, a Sótájm kategória kategóriadíját is elnyerte. Ezen a délután is több produkciót láthat tőlük a közönség, köztük természetesen a kategóriadíjas darabot is.

A fesztivál első koncertjét a megnyitó napján 19 órától hallgathatják meg az érdeklődők a ligetben: Lackfi János költő verseit a gitáros-zeneszerző Sinha Róbert és Herczku Ágnes előadásában élvezheti a közönség. A többi napokon színpadra lép az akusztikus etno-jazzformáció, a Cirkusz-KA, az énekes-gitáros dalszerző Váray László, a hibrid zene hazai kulcszenekara, a Fugato Orchestra, és a magyar népzene, a klezmer és a balkáni zene ötvözetét játszó Cabaret Medrano.

 


 

Csütörtökön a legkisebbekre számítanak: a Csipeszeld ki a kedvenc mesehősödet! akcióban óvodásokat kértek a szervezők, rajzolják meg, vágják ki kedvencük alakját és hozzák el a ligetbe, ahol kifüggeszthetik őket. Délután az egykori rádiós, ma gyerekkönyv-szerző Balázsy Panna lesz a vendég a színpadon, akivel Benkő Andrea beszélget, ezután a Bob és Bobék Orchestra Petőfi és Arany műveiből készült, korántsem szokványos előadását láthatják-hallhatják az érdeklődők. Pénteken az Alkoss könyvet! programra hívják a gyerekeket a Játszótárs Játékkészítő Műhely tagjai és a Csodaceruza irodalmi és művészeti magazin szerkesztői: óriáskönyv és képregény készül majd a projekt keretében. A színpadon a kortárs magyar költészet egyik legfontosabb alkotójával, Kemény Istvánnal beszélget legújabb, Nílus című verses kötetéről Gábor Gina újságíró. Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke elmondta, hogy a könyvnapokra négy könyv bemutatásával készülnek a Vörösmarty Teremben. Az érdeklődők László Zsolt, Saitos Lajos, Bobory Zoltán és Borbély László köteteit ismerhetik meg a dedikálással egybekötött könyvbemutatókon.

 


 

programsorozat záróeseménye idén is a Jam-Bory-Vár elnevezésű minifesztivál lesz.LEGFRISSEBB VIDEÓK

Mit olvasnak a legtöbben?


Amikor fogyatkozó szuper-vér-farkashold volt az égen


„Negyven napig nevetek, S fársángolok véletek…”