2018. május 16.

Magyarok Margatban


Reprezentatív kiállítás nyílik egy szíriai-magyar régészeti misszió eredményeiből Székesfehérváron. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban a Margat várában 11 éve folytatott ásatáson feltárt kerámiák is láthatóak lesznek.

Margat a Szentföld legnagyobb keresztes lovagvára, a Szent János Ispotályos Rend egykori erődje Bánjász közelében, Szíriában. Az 5,7 hektáros területen lévő vár egy 360 méter magas, háromszögletű, kihunyt vulkáni domb tetejére épült. Margat várát eredetileg 1062-ben építették arab törzsek, a keresztesek csak 1119-ben tudták bevenni. 1187-ben a johannita lovagrend szerezte meg és birtokolta közel száz évig, és ez idő alatt nagyszabású építkezésekkel bővítette, fejlesztette a várat, melyet a híres-nevezetes Szaladin szultán sem tudott bevenni. 

Margat vára Magyarországhoz is kapcsolható, hiszen részben magyar pénzből épült. Amikor ugyanis II. András 1218 januárjában hazafelé tartott seregével a Szentföldről, itt szállt meg, és hatalmas évjáradékot adományozott sójövedelméből: 100 márkát rendelt a vár fenntartására.

 Margat várában 11 éve folynak ásatások. A Szíriai-Magyar régészeti misszió legújabb eredményeiről nyílik kiállítás „Akkor és most – Magyarok Margatban” címmel május 17-én, csütörtökön a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A kiállításon korabeli kerámiákat, dokumentumokat és maketteket láthatnak majd az érdeklődők. A megnyitón Franta Dezső kurátor, a régészeti anyag restaurátora beszél a látogatóknak a nem mindennapi misszió eredményeiről és érdekességeiről.

A tárlat május 30-ig látogatható.

 

(forrás: vilagutazo.blog.hu, okkfehervar.hu, képek: vilagutazo.blog.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Nem körülöttünk forog a világmindenség


Lábadozik a parlagi sas


„Csókunkból is dalok születtek, és a dalokból új csókos csodák…”