2018. július 5.

A gyimesi hegyekből Székesfehérvárra


Idén is elhozták a csángómagyar kultúrát Székesfehérvárra Vaszi Levente és tanítványai. A Fölszállott a páva tehetségkutató közönségdíjasa diákjaival együtt az önkormányzat velencei nyári táborában tölti idejét ezen a héten, de szerdán a Bregyóban vakációzó gyerekek előtt is bemutatkoztak.

Vaszi Levente és tanítványai visszatérő vendégei Székesfehérvárnak. Az egyik legtávolabbi, több mint 800 kilométerre fekvő gyimesi csángó településről, Kostelekből érkeztek. Az alig 500 lelkes faluban Levente egy iskolán kívüli oktatási program keretében tanítja a hagyományőrzést a helyi gyerekeknek - az elmúlt tanévben 35-en jártak hozzá.



 

A Fölszállott a pávából ismert tanár és néhány diákja ezen a héten Székesfehérvár önkormányzatának velencei ifjúsági táborában tölti idejét. Szerdán azonban a Bregyóban zajló Napraforgó Városi Napközis Táborba is ellátogattak, ahol bemutatták a gyimesi csángó népviseletet és táncokat, majd éneket tanítottak a fehérvári gyerekeknek.



 

A gyimesi népi kultúra rendkívül gazdag: 32 típusú tánca és rengeteg, többnyire lassú éneke van. Ebből adnak ízelítőt a vendégek július 6-án, pénteken 18 órakor a Városháza Dísztermében rendezett jótékonysági csángó esten. Lesz muzsikaszó, tánc, éneklés, Vaszi Levente pedig szólóban is szerepel majd. A belépés ingyenes lesz, ám jó szívvel fogadják az adományokat, melyet a kosteleki magyar oktatási programra fordítanak.

 

(forrás: okkfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása