2018. augusztus 2.

Megkezdte működését a Székesfehérvári Balett Színház


Augusztus elsején hivatalosan is megkezdte működését a város új kulturális intézménye, a Székesfehérvári Balett Színház. A társulat egy korábban nem létező, új és egyben markáns színt kíván felfesteni a város kulturális palettájára.

A balett színház önálló és eredeti színházi műfajként reprezentálja a magyar és az egyetemes táncművészet értékeit Székesfehérváron, Fejér megyében és egész Magyarországon. A csapat többször is bemutatkozott már Fehérváron: az elmúlt hónapokban már számos alkalommal megjelentek a nyilvánosság előtt, fellépéseiket mindig nagy érdeklődés övezte eddig - és reményeik szerint ez így lesz a későbbiekben is.

 


 

A táncszínház repertoárja cselekményes nagy balettekből és egyfelvonásos balettestekből áll, ezeket a Vörösmarty Színházban és a Művészetek Házában láthatja a közönség, de terveznek belföldi tájelőadásokat és külföldön is játszanak majd. Az évadot októberben a Művészetek Házában a Circus Maximus című produkcióval, a Vörösmarty Színházban pedig a Bolero című esttel indítják, és decembertől itt láthatja majd a közönség a Diótörő című családi balettet is.

 


 

 - Magyarországon negyven év után először alapított egy város intézményes keretek között működő balett-társulatot. Tánc- és egyben kultúrtörténeti eseménynek lehetünk részesei, illetve tanúi - mondta Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, emlékeztetve arra, hogy a Győri Balett 1979-es megalapítása és 1991-től kezdődő új korszaka, valamint a Szegedi Kortárs Balett 2000-es önállóvá válása óta hazánkban nem alapítottak hasonló kortárs balettegyüttest.

Az új intézmény huszonegy közalkalmazottal kezdi meg működését, ezen belül a művészeti állomány tizenhárom táncművészt jelent. A hét női és hat férfi táncművészhez kilenc fiatal táncos is csatlakozik, akik gyakornokokként dolgoznak együtt a társulattal, amely nemzetközi összetételű – de a táncművészek valamennyien Székesfehérváron fognak élni.

 


 

A társulat művészeit az évad során közelebbről is megismerheti majd a közönség: folytatják az idei Kortárs Művészeti Fesztiválon nagy sikert aratott „Test-közelből” című beavató-színházi programot, „Tánc-zsúr a Táncházban” címmel ifjúsági és gyermekprogramot indítanak, az előadások előtt pedig „Elő-játék” címmel közönségtalálkozót tartanak.

 

(forrás: okkfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása