2018. augusztus 3.

Augusztus 11-én kezdődik a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál


A Székesfehérvári Királyi Napok jövő pénteken veszi kezdetét. A tíz napos programsorozat keretében augusztus 11-én, szombaton kezdődik a hagyományos Nemzetközi Néptáncfesztivál, melyre idén nyolc országból érkeznek táncosok és zenészek.

Idén immár 23. alkalommal ad otthont Székesfehérvár a Nemzetközi Néptáncfesztiválnak. Ebben az esztendőben nyolc országból – Baskír Köztársaság, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, India, Indonézia, Mexikó - érkeznek táncosok és zenészek a koronázóvárosba, hogy megismertessék kultúrájukkal a közönséget. A vendégcsoportok mellett a szervező Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai is színpadra lépnek az augusztus 11-e és 15-e között zajló néptáncfesztivál ideje alatt.



 

A fesztivál a hagyományos nyitó felvonulással kezdődik augusztus 11-én, szombaton 18 órakor: az Alba Plazától a Városház téren át a Zichy színpadig vonul majd a menet. A gyerekeket napközben a belvárosban a Királyi játéktérbe, a Táncházban pedig a Királyi gyermekjátszóba várják, hogy megismertessék velük hazájuk táncait, viseleteit, kultúráját. A fesztivál ideje alatt az esti műsoroknak a Zichy színpad ad otthont, majd a Táncház folkestjein is megismerhetik az érdeklődők a távoli országokból érkezett táncosokat, akik gasztronómiai bemutatókkal is készülnek ezekre az estékre.



 

A fesztivál az együttes nemzetközi tapasztalatai nyomán új elemmel bővül idén. „A társadalmi felelősségvállalás jegyében idén kimozdulunk a belváros falai közül és elvisszük a zene, a tánc és a kultúra örömét a társadalomnak ahhoz a szegmenséhez, akik helyzetükből adódóan nem tudnak bennünket a meghirdettet helyszíneken megnézni. Felvettük a kapcsolatot a Viktória Rehabilitációs Központtal, a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonnal, az Egyesített Szociális Intézménnyel és a Szent Kristóf Fogyatékkal Élők Nappali Intézményével, illetve a Napsugár Óvodával. Ezekbe az intézményekbe próbálunk majd eljuttatni egy-egy zenekart, együttest, vagy egy-két táncos párt, hogy örömöt csempésszünk az ellátottak napjába” – mondta el Majoros Andor fesztiváligazgató.

 

A Nemzetközi Néptáncfesztivál részletes programjáról a www.kiralyinapok.hu honlapon olvashatnak. A rendezvény ideje alatt a színpadi programok ingyenesen látogathatók, a Táncházban tartott folkestekre jegyet a Táncházban lehet majd vásárolni.

 

(forrás: okkfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása