2018. augusztus 22.

Szeptember végéig látogatható a Birkás István-emlékkiállítás


Birkás István dunaújvárosi festőművész emlékkiállítását szeptember 21-ig lehet megtekinteni a Pelikán Galériában. Az idén hetven esztendősen elhunyt Munkácsy-díjas művész negyvenhárom alkotása látható a tárlaton.

Idén januárban, hetven éves korában hunyt el Birkás István. A Pelikán Galériában szeptember 21-ig látogatható válogatás a művész halálakor a műteremben lévő tárgyakból, a szűkebben vett hagyatékból készült. Így természetes, hogy az utolsó évtizedben készült alkotások vannak számbeli többségben.

 


 

A viszonylag kis területen megrendezett emlékkiállításnak természetesen nem lehet célja egy fél évszázadnyi életmű bemutatása, mégis az 1970-es évekből meglévő két festménnyel kezdődően minden évtizedből bemutat alkotásokat, felidéz korszakokat a negyvenhárom alkotást felvonultató tárlat. A műfaji és technikai, anyaghasználatbeli sokszínűség jellemző az alkotóra, és így a kiállításra is. A szobrászi gondolkozásra négy, fából készült kisplasztika és két dobozmunka utal csupán, felvillantva ezekben a műfajokban való munkálkodását.

 


 

Az életmű kiemelkedő értékű alkotásai az úgynevezett Idő- vagy Fal-képek. Ebből egy szép darabot a Szent István Király Múzeum is birtokol (Öreg fal), amely a tárlaton is szerepel. Ezzel rokonítható alkotás a 2010-ben készült Nagy szekrény című mű, így a két hetvenes évekbeli színgazdag expresszív festmény mellett ez a két mű a kiállítás meghatározó, fő látványeleme.

 

Az ingyenesen látogatható kiállításon egy rövid dokumentumfilm vetítésével is felidézik a festőművész alakját.

 

(fotók: Facebook)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása