2018. szeptember 17.

30 éves a Hitel folyóirat - jubileumi est lesz a Városházán


Kedden este a 30 esztendős Hitel című folyóiratot ünneplik az irodalombarátok a Városházán. A lap alkotói, szerkesztői mellett a rendezvényen ott lesz Vakler Lajos szerkesztő-újságíró, aki az alapító Csoóri Sándorral készített interjút.

1982 novemberének első napjaiban vetette fel két év után újra Csoóri Sándor azt az ötletet, hogy a rendszer által perifériára szorított írók és költők részére folyóiratot kellene indítani. Németh László özvegye, Ella asszony felkarolta a kezdeményezést, és november 12-ére népes társaságot hívott vacsorára Orsó utcai lakásába. A vacsora utáni hosszú, lelkes vitát - amelynek Illyés Gyula volt a hangadója - követően Széchenyi gondolatait emlegetve, a folyóirat címéül egyhangúlag a Hitelt fogadták el az alapítók.



 

Az első lapszám végül 1988-ban jelent meg. Munkatársai Csoóri Sándor, Sütő András, Domokos Mátyás, Szécsi Margit, Esterházy Péter, Tornai József, Ágh István, Görömbei András, Balassa Péter, Cseres Tibor, Nagy Gáspár, Orbán Ottó, Utassy József, Csurka István, Csiki László, Szörényi László, Czakó Gábor és még sokan mások voltak.

 

Szeptember 18-án, kedden 17 órától a 30 esztendős HITEL folyóiratot köszöntik Székesfehérváron, a Városházán. A rendezvényen részt vesznek Vakler Lajos televíziós újságíró-szerkesztő, a Csoóri Sándor-interjú készítője és a folyóirat alkotói: Papp Endre főszerkesztő, valamint Falusi Márton, Léka Géza, Mezei Emese, Nagy Gábor, Tevely Arató György szerkesztők. Az est házigazdája Bobory Zoltán lesz.

 

(fotók: hitelfolyoirat.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása