2018. október 8.

Szakmai nap a népdalok szerelmeseinek


Dalkörvezetőknek, népdalénekeseknek, citerásoknak és a megyében működő népzenei együttesek vezetőinek szervez szakmai napot október 20-án, szombaton a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza és a Nagylóki Közösségi Ház. A program ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött.

A Fejér Megyei Művelődési Központ évente többször biztosít bemutatkozási lehetőséget a megyei együttesek, nyugdíjas dalárdák, pávakörök, citerazenekarok számára a megye településein és a megyeszékhelyen is. A népzenei minősítőkön, népdaléneklési versenyeken a fellépések mellett a csoportok vezetőinek arra is lehetősége nyílik, hogy a szakmai testülettel történő konzultációk során útmutatást kapjanak további munkájukhoz, fejlődésükhöz.



 

Az eseménynek október 20-án, szombaton 10 órától a Nagylóki Közösségi Ház ad otthont. A programban Vakler Anna népdalénekes, a Zeneművészeti Egyetem tanára, valamint Németh István népzenegyűjtő a 130 évvel ezelőtt Perkátán született Mosonyi József népdalénekes munkásságáról tartanak előadást. Az elméleti ismereteken túl lesz közös daltanulás is, Varró János népzenepedagógus pedig a 45 év citeratanítás során szerzett tapasztalatait osztja meg a résztvevőkkel.

 

A program aktualitását adja továbbá, hogy öt évvel ezelőtt hunyt el a – Sárosdon és számos egyéb településen citerás és énekes csoportokat vezető – kiváló népzenész, tanár Nagy László „Nagyec”, akinek tiszteletére összegyűlnek azok a csoportok, akik még az ő vezetésével kezdték meg népzenei munkájukat, s az általa összeállított dalcsokrokkal emlékeznek rá.

 

(forrás: Fejér Megyei Művelődési Központ, fotó: mapio.net)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Kalandozások Fejér megyében - Adony


Csak egy kis kóstoló a nyárból


Parlagfű: fontos változás a jogszabályban