2018. október 31.

Hétfőtől látható a limoges-i korpusz a Városházán


Hétfőtől a nagyközönség is megismerheti azt a 800 éves, zománcberakású limoges-i korpuszt, ami a Szent István-székesegyházban végzett feltárások során került elő a szentélyből. A leletet a Városháza emeleti folyosóján állítják ki.

Szent Imre ünnepén, november 5-én, hétfőn 15 órakor a Városházán mutatják be a nagyközönségnek a Szent István-székesegyházban végzett feltárások során megtalált gótikus stílusú, 800 éves limoges-i korpuszt. 

Három hónapig zajlottak a Bazilikában a belső ásatások: a feltárás Reich Szabina régész vezetésével tisztázta a területen álló középkori templomok építéstörténetét. A leletek az Árpád-ház koráig tartogatnak érdekességeket, amelyek közül a legértékesebb a zománcberakású kegytárgy, amit Dél-Franciaországban a 13. első felében készítettek. Valószínűleg kereskedelmi úton került a városba, vagy az itt szolgáló francia klérikusok egyikének a tulajdonában állhatott. A ritka lelet is bizonyítja, hogy a Belvárosban egykor jelentős egyházi épület állt: a korpusz a szentélyen belül, az oltár körül került elő a feltöltési rétegben.

 A kegytárgyról Szent Imre ünnepén az ásatás vezetője, Reich Szabina régész tart vetítéssel egybekötött előadást 15 órakor a Díszteremben, az értékes leletet a Városháza emeleti folyosóján állítják ki.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ahol te sem érzed kivetettnek magad…”


Műemlékvédelmi Világnap – Fehérváron is


Ember az embertelenségben