2019. január 11.

„Ez egy forró tél, mikor minden szép…”


Kutatók éjszakája, futball éjszakája, műtárgyak éjszakája, múzeumok éjszakája, földrajz éjszakája, tetoválók éjszakája, kávéházak éjszakája, szabadulószobák éjszakája – hogy csak néhány eseményt említsünk egy hevenyészett Google-keresés eredményeként annak igazolására, hogy lassan több minden történik éjjel, mint nappal. És hogy egy igazi különlegességet is említsünk: Magyarországon négy éve olyan is volt, hogy „melegrekordok éjszakája”.A magyar időjárási érdekességek kalendáriumában valószínűleg hosszú ideig kuriózumként marad meg a 2015. január 10-ről 11-ére virradó éjszaka. Egészen addig a szinte csak az alpesi országokban, az erős főnhatás következtében és kizárólag a téli időszakban tapasztalt jelenség - az éjszakai napi melegrekordok megdöntése - Magyarországon ismeretlen fogalom volt. Ekkor viszont egycsapásra több abszolút maximum rekord  is megdőlt egy éjszaka alatt. Ha naptári napra vonatkoztatjuk a szélsőségeket, akkor e nevezetes éj két budapesti és egy országos, új melegrekordot is beállított. 

 


 

A 2015. január 10-ére vonatkozó napi melegrekord éjjel 11 óra körül dőlt meg Budapesten. Ugyanakkor a tartósan viharos lökésekkel kísért, nagyon enyhe nyugati szél miatt a hőmérséklet még éjfél után is szélsőségesen magasan alakult, hiszen városszerte 16, 17 fokot mutattak a hőmérők.  Emiatt a január 11-i naptári napra vonatkozó új hőmérsékleti szélsőérték is megszületett a fővárosban, ugyanis kicsivel éjfél után Lágymányoson több alkalommal is 17 fokig emelkedett a hőmérséklet - ez a hőmérsékleti érték pedig közel 1,5 fokkal magasabb volt, mint a korábbi, 2007. január 11-én Pestszentlőrincen beállított abszolút csúcs. A lágymányosi szélsőségesen magas januári, éjszakai hőmérséklet egyben országos melegrekordot is jelentett január 11-ére vonatkozólag, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisa szerint a 2007-ben, Agárdon mért korábbi csúcsnál is 0,3 fokkal volt melegebb a főváros XI. kerületében éjfél után.  Ezzel az éjszaka közepén beállított maximum értékkel a budapesti januári mérések történetének második legmagasabb értékét regisztrálták.    
Ugyan a napközben tapasztalt fertőrákosi 19,7 fokot éjszaka nem érte el a hőmérséklet, de ennél az új napi melegrekordnál is meg kell állnunk egy szóra. Ugyanis januárban olyannyira ritka Magyarországon az ilyen magas hőmérséklet, hogy ez az érték minden idők harmadik legmagasabb januári értéke (2002. január 29-én a Baranya megyei Mázán 20,0 fokot, Sármelléken és Szentgotthárd-Farkasfán 19,8 fokot mértek).

 

Egyébként ha már a rekordoknál tartunk, érdemes azt is megemlíteni, hogy 1901 óta Magyarországon a tavalyi, vagyis a 2018-as volt a legmelegebb év. A középhőmérséklet ugyanis országos átlagban 11,99 Celsius fok volt, ami a legmagasabb érték 1901 óta az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisának jelen állapota szerint.

 


 

Csak február és március volt hidegebb a sokéves átlagnál. Rendkívül enyhe januárral kezdődött 2018 - a hatodik legmelegebb volt 1901 óta. A rekord meleg április után a május is rendkívül meleg volt, a harmadik a sorban. A nyári hónapok közül az augusztus került be a legforróbb augusztusok sorába a negyedik helyre, ősszel pedig októberben alakult jóval átlag felett a hőmérséklet: a hetedik legenyhébb októbert tapasztaltuk 2018-ban.

Három komoly hőségperiódus lépett fel 2018 nyarán. Összesen három alkalommal adtak ki másodfokú hőségriasztást (július 30 és augusztus 5, augusztus 7-10. és augusztus 21-23.). A legtöbb hőségnap Fülöpháza állomásunk környezetében volt: 51 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30 °C fokot. 2018 legmagasabb hőmérsékletét Budakalász állomáson rögzítették: 36,6 °C fokot mértek július 29-én és augusztus 9-én.

 

(forrás: met.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Kalandozások Fejér megyében - Adony


Csak egy kis kóstoló a nyárból


Parlagfű: fontos változás a jogszabályban