2019. január 21.

A Vágy nevű villamos


Az olvasópróbával megkezdődött a felkészülés „A Vágy nevű villamos” színmű március 1-jei bemutatójára a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában. Bagó Bertalan rendezése Tennessee Williams egyik legismertebb, legsikeresebb drámáján, A vágy villamosán alapul.

A vágy villamosa 1947-ben íródott – a darabért a szerző, Tennessee Williams 1948-ban Pulitzer-díjat kapott. A mű a II. világháború utáni Amerikába kalauzolja el az olvasókat, oda ahol egy új, eltérő ambíciókkal rendelkező generáció kezd felnőni - feszültséggel teli a légkör, de születőben van egy új világ. Bagó Bertalan, a Vörösmarty Színház művészeti vezetője szerint a tengerentúlon történtek hasonlítottak hazánk rendszerváltás utáni időszakára, így jött a felismerés, hogy a drámát magyar viszonyok közé adaptálja.

 


 

 „Tennessee Williams A vágy villamosának megírásával különösen aktuális történetet dolgozott fel és vetett fel húsbavágó kérdéseket. Amennyiben a New Orleans környéki történetet vinnénk színpadra, az számunkra túl távoli lenne. Azt a világot akartam visszahozni belőle, ami akkor foglalkoztatta az embereket és minket is a kilencvenes évek derekán hazánkban” – mondta Bagó Bertalan.

 


 

Hamvai Kornél fordítását felhasználva Tucsni András dramaturg és Bagó Bertalan rendező arra törekednek, hogy a szerző elképzeléseivel ellentétben azok a szerepek, amelyek kevésbé voltak frekventáltak a darabban, nagyobb hangsúlyt kapjanak, és derüljenek ki az egyéni sorsok.

 


 

„Ez egy realistának tűnő történet, de nem az, sokkal inkább egy költői, szimbolikus rendszerre felépített darab. Legfontosabb üzenete, hogy addig, amíg a múltban történteket nem zárjuk le, hiába is költözünk el bárhová, nem fogunk tudni új életet kezdeni. Rendezésemben arra is keresem a választ, hogy miért nem tanulunk a hibáinkból, ez olyan mintha nem fejlődnénk és ennek sötét ereje lehet, ettől kicsit pszicho thrilleres is a történet” – fogalmazott Bagó Bertalan.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása