2019. február 6.

Fehéredő múlt - 4. rész


Az utolsó simításokat végzik a Székesfehérvár múltját bemutató dokumentumfilm-sorozat záródarabján. A két éve elhunyt Siklósi Gyula régésznek is emléket állító, „Fehéredő múlt” című sorozat része Székesfehérvár Árpád-kori szerepéről ad teljesebb képet Burján Zsigmond rendezésében.

A február 16-án bemutatásra kerülő, „Az utolsó szó jogán” alcímű rész a város Árpád-kori jelentőségére helyezi a hangsúlyt, bemutatva a legújabb, a Bazilikában és előtte zajló régészeti feltárások eredményeit. A film egyben emléket is állít a sorozat egyik kitalálójának, a két éve elhunyt Siklósi Gyula régésznek, aki a még a negyedik rész elindításba is részt vett. Mint a filmben is elhangzik, Siklósi Gyula munkásságnak ismerete nélkül nem lehet már régészeti kutatást végezni Székesfehérváron.

 


 

A „Fehéredő múlt” sorozat negyedik részében mások mellett megszólal a Bazilika környéki ásatásokat vezető Reich Szabina régész, valamint Biczó Piroska régész, aki a város története mellett magáról a régészetről, és Siklósi Gyula Székesfehérvárhoz kötődő, megkerülhetetlen munkásságól is beszél.

 


 

Szabados György történész Székesfehérvár Árpád-korban betöltött szerepét vizsgálja új megközelítésben, Fülöp Gyula régész pedig „arról a bizonyos központról beszél, ami megmutatja a város X-XI. századi nagyságát, nem csak országon belüli, de európai jelentőségét is”. Bartos György művészettörténész szintén a város életében jelentős központról beszél, amiről Burján Zsigmond rendező csak annyit árult el: „majd február 16-án kiderül”.

 


 

A film elkészítésében Burján Zsigmond mellett a Fundamentalfilms tagjai, Romhányi Ádám operatőr és Ternák Ferenc vágó vettek részt. A díszbemutató február 16-án, Siklósi Gyula halálának második évfordulóján lesz 18 órától, a Városháza Dísztermében.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)
LEGFRISSEBB VIDEÓK

„A szépség szörnyetege”


Kalandozások Fejér megyében – Mezőfalva


Az ő sorsuk, a te felelősséged!