2019. március 19.

Bach mindenkinek – Fejér megyében is


Március 16-25. között ötödik alkalommal rendezik meg Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált. Koncerteket szerveznek hangversenytermekben, templomokban, iskolákban, kórházakban, aluljárókban és tereken – szerdán például a kápolnásnyéki Halász-kastélyba várják az érdeklődőket.


 

Hogy mindenkihez eljusson a klasszikus zene…

A Bach Mindenkinek Fesztivál célkitűzése, hogy a klasszikus zene valóban mindenkihez eljusson. Ezért a szervezők arra inspirálják a művészeket, hogy az általános koncertszokásoktól eltérő, meglepő helyszíneken és különleges elemekkel kiegészítve tartsanak koncerteket. A fesztivál sokszínű kínálata és egyedi programjai a koncertekhez szocializálódott közönség számára is új köntösben tudja bemutatni a barokk korszakot és a klasszikus kultúrát, a műsorkínálat több eleme pedig azt is lehetővé teszi, hogy a közönség csatlakozzon a fellépő művészekhez.

 


 

A kezdetek – Bach in the Subways

A Bach in the Subways nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010-ben azzal a céllal, hogy növelje a klasszikus zene iránti általános érdeklődést. Minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja környékén a világ számos országában kiváló muzsikusok ünneplik a mestert, ingyenes koncerteket adva nyilvános helyeken, Bach zenéjét ajándékként adva át a közönségnek.  A kezdeményezéshez hazánk 2015-ben csatlakozott- ekkor még mindössze 5 helyszínen szólalt meg a mester muzsikája. A következő évben pedig is szinte hihetetlen növekedés vette kezdetét a programok és helyszínek tekintetében.

 


 

Programok 2019-ben – Fejér megyében is

2019-ben mintegy félezer változatos programra invitálják a fesztivál közönségét - nem csak Budapesten és szerte az országban, hanem a határokon túli magyarság körében is.

Fejér megyei helyszín is lesz a fesztiválon: a kápolnásnyéki Halász-kastélyban március 20-án, szerdán 18 órától koncertet ad Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató, zongorán közreműködik Granik Anna  és a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola fiatal tehetségei.

 

(fotók: bachmindenkinek.hu, halaszkastely.hu, videó: youtube)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása