2019. március 20.

Régiós szólótáncverseny a Táncházban


Március 23-án, szombaton immár hetedik alkalommal rendezi meg az Alba Regia Táncegyesület a Mezőföld Virágai Szólótáncversenyt, amelyen a közép-dunántúli régió gyermek-, ifjúsági- és felnőtt csoportjainak táncosai mutatkoznak be négy korcsoportban, egyéni és páros kategóriában. A megmérettetésre 68 produkció, 103 táncos jelentkezett.

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szakmai támogatásával megvalósuló verseny elsődleges célja elősegíteni a korosztályok találkozását, illetve bemutatkozási lehetőséget teremteni a különböző táncműhelyeknek – legyenek azok művészeti iskola keretében működők, avagy más amatőr közösséghez tartozók –, hogy a táncosok felmérhessék, hol is tartanak, milyen színvonalat képvisel a tudásuk.

 


 

A versenyen a közép-dunántúli régió gyermek-, ifjúsági- és felnőtt tánccsoportjainak táncosai vesznek részt, akik négy korcsoportban – 10 évesnél fiatalabb, 11–14 éves, 15–18 éves, valamint 18 év felettiek –, két kategóriában, egyéniben és párosban mutatkoznak be a közönség és a zsűri előtt. Ebben az évben 68 produkció, összesen 103 táncos jelentkezett a versenyre, amelyet ingyenesen lehet megtekinteni március 23-án, szombaton a Táncházban. Hazai versenyzőkért is izgulhatunk, hiszen a fellépők között természetesen ott lesznek az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola gyermekei is.

A szervezők nem írtak elő kötelező táncanyagot a jelentkezőknek, így csak egy produkciót kell eltáncolni, melyet a magyar nyelvterület bármely dialektusából választhattak a résztvevők. A koreográfiák két percesek lehetnek (kivéve a 10 év alattiaknál, ott 1,5 perc az előírt idő). A táncosok produkcióit az Alba Regia Táncegyüttes zenekara, a Galiba zenekar kíséri a bemutatón.

 


 

A versenyszámokat kéttagú zsűri értékeli szombaton: Busai Zsuzsanna Örökség nívódíjas néptáncpedagógus, Örökös Aranygyöngyös Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, és Maródi Attila néptáncpedagógus, nívódíjas koreográfus, Aranysarkantyús táncos, a Szinvavölgyi Néptáncműhely művészeti vezetője személyében. Ők döntenek arról, hogy kik kapják a „Mezőföld Virága” szólótáncos díjakat. Újdonság, hogy ebben az évben azok a táncosok is elnyerhetik ezt a kitüntető címet, akik az előző években már díjazottak voltak. A versenyen külön elismerésben részesülnek a legjobb mezőföldi előadók.

A verseny szünetében, amíg a zsűri döntést hoz a díjazottakról, a Galiba zenekar táncházba hívja a jelenlévőket, illetve fellép az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja is: tőlük egy mezőföldi improvizációt láthat majd a közönség.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása