2019. július 12.

„Híresek és képek” – tárlatvezetés lesz kedden a Csók István Képtárban


Ingyenes tárlatvezetésre várják az érdeklődőket július 16-án, kedden délután a Csók István Képtárba. A „Híresek és képek – Modern irányzatok a magyar fotográfiában” című kiállításról Izinger Katalin művészettörténész beszél majd.

Közel húsz magyar fotográfus 150 izgalmas alkotása érkezett májusban Székesfehérvárra - köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï, Martin Munkacsi fotóival. Az átfogó válogatás az első világháborút közvetlenül megelőző évektől a második világháború végéig terjedő korszakot öleli át. 

A kiállításon szereplő munkák ízelítőt adnak az 1910–40-es évek társadalmi és művészeti közegéből, a divat világából, a háborúk pusztításaiból, és bepillantást engednek a korszak hétköznapjaiba. A tárlat az egyetemes fotográfiában megkerülhetetlen „ötök” stílusteremtő fotói mellett a világban kevésbé ismert, Magyarországon alkotó kortársak – többek között Balogh Rudolf, Escher Károly, Haár Ferenc, Kálmán Kata, Kerny István, Kinszki Imre, Pécsi József – munkáit is bemutatja. 

Az előadás rávilágít a két világháború közötti időszakban a magyar modern és avantgárd alkotók és a később világhírűvé vált alkotók művészeti látásmódja közötti párhuzamra, így emelve be a magyar fotótörténet ismert alkotásait az egyetemes fotográfia magyar vonatkozású fő művei közé.

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ez az én utam” – Sikeres nők, 2. rész


Ennyit a teljes kiőrlésről…


A gyerekek kíváncsiságára kell építeni