2019. augusztus 5.

Koronázási Szertartásjáték – elkezdődtek a próbák


Hetedik alkalommal rendeznek Koronázási Szertartásjátékot a Székesfehérvári Királyi Napok keretében. 2019-ben a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét láthatja a közönség az egykori koronázó bazilika romjaira épült színpadon. A darab olvasópróbái hétfőn kezdődtek meg a Vörösmarty Színházban.

A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási Szertartásjáték áll, amelynek idei, immár hetedik „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon IV. Béla életét és uralkodását ismerhetik meg augusztus 17-én, 18-án és 19-én. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik majd.

 


 

Az idei Koronázási Szertartásjáték első olvasópróbáját hétfőn tartották a Vörösmarty Színházban. Ahogy minden évben, a színészeket és a stábot dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a darab rendezője köszöntötte.

 


 

A történet az országra pusztulást hozó tatárjárás utáni időkbe kalauzolja majd vissza a nézőket, ahol az országot újjáépítő IV. Béla minden szempontból kiemelkedő élettörténete elevenedik meg, a koronázás rítusába építve. Egy olyan fiú történetét meséli el a rendező, akinek szeme láttára gyilkolták meg az anyját, és akire már nyolcéves korában - még ha csak jelképesen is, de - korona került. Lelkét a nagyravágyás és a bosszú fűti, a trónra mégis csak 29 éves korában ülhetett, később pedig a pusztító tatárokkal kellett szembenéznie. Mára már tudjuk, hogy IV. Bélának sikerült a lehetetlen, és újjáépítette az országot, amelyre a darab alcíme, „Az élet magja” is utal.

 


 

Első alkalommal augusztus 17-én, szombaton 21 órakor mutatják be a darabot, melyben IV. Bélát Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Batu kánt Sághy Tamás, míg a király lányát, Szent Margitot Varga Lili alakítja. A narrátor Mihályi Győző lesz.

 

(forrás: okkfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása