2019. augusztus 7.

Próbajátékot hirdetett az ARSO


Bővíti létszámát az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Szeptember elsejéig várják azok jelentkezését, akik csatlakoznának hozzájuk. A meghallgatás szeptember 25-én lesz.

Próbajátékot hirdetett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A következő pozíciókra várják a jelentkezéseket: I. szóló oboa, I. szóló trombita, hegedű tutti, brácsa szólamvezető, I. szóló harsona II. harsona váltó kötelezettséggel, II. tenor harsona I. harsona váltó kötelezettséggel, III. basszus harsona II. tenor harsona váltó kötelezettséggel, valamint ütő timpani kötelezettséggel. A zenekar felhívásának részletes kiírása, a próbajáték anyagai és a kották megtalálhatók a zenekar holnapján. De, hogy miért is van erre szükség, arról ifj. Major István igazgató mesélt nekünk.

 

-        Miért hirdettek ismét próbajátékot?

Próbajátékot alapvetően üres álláshelyek feltöltésére hirdetünk. A zenekarnál idén egy igen nagymértékű bővítést tudtunk végrehajtani. Kaptunk az önkormányzattól 15 és fél zenész álláshelyet. Áprilisban már volt egy próbajátékunk, most augusztustól van lehetőségünk második körben a bővítésre.



 

-        Létszámproblémákkal küzdöttek?

Ez a zenekar pontosan annyit, vagy még többet dolgozik, mint amennyit egy olyan szimfonikus zenekar ahol teljes állásban vannak a művészek. Elengedhetetlen volt már, hogy lépjünk e tekintetben. Áprilisig 33 zenész volt alkalmazásban a zenekarnál, aztán bővültünk még tíz emberrel, tehát most 43-an vannak.  Ez nagy számnak tűnik, de ha megnézzük például a MÁV Zenekart, esetleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, vagy épp a szegedieket, ők közel 100 fővel működnek. De a kisebb zenekaroknak, mint mondjuk a szolnoki vagy épp a szombathelyi együttesnek is 55-60 fő a létszámuk és hozzáteszem, ők főállású zenészek. A létszám összefüggésben van a próbaszámmal. Nem mindegy ugyanis, hogy egy koncertre mennyi felkészülési időt tudunk fordítani, többet lehet próbálni, ha nyolc órában alkalmazzuk a zenészeket, mintha csak félállásúak.

 

-        Nehéz összeállítani egy-egy próbajátékot?

Át kell gondolni, milyen anyagot írunk ki, emiatt elég hosszadalmas és nehéz egy ilyen próbajáték, főleg, hogy bizonyos pozíciókat nemzetközi szinten írtunk ki. A tavaszi próbajátékra több mint 150 ember jelentkezett, a zenészek felét hívtuk be meghallgatásra. Sok külföldi művész jelentkezett hozzánk, így egy japán és egy olasz zenésszel is gazdagodott az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Ezúttal szeptember elsejéig várjuk a jelentkezéseket, szeptember 25-én lesz a meghallgatás, úgy tervezzük, hogy egy nap alatt végighallgatjuk őket, ez persze attól is függ, hogy hányan jelentkeznek.

 

-        Mennyire bír motiváló erővel, ha új művészekkel bővül a csapat?

Ha olyan zenészeket találunk, akik szakmailag magas szinten játszanak, azok mindig felfelé húzzák az együttest. Az újak keresik a helyüket, próbálják a legjobbat nyújtani, a többiek erre szintén rögtön felfigyelnek, motiváltabbak lesznek és lelkesebben játszanak. 

        

 

-        Mikor koncerteznek legközelebb?

Most egy kicsit pihen a zenekar, július végén lezárult a Harmonia Albensis. A Királyi Napokon lesz egy közreműködésünk, augusztus 18-án kíséri néhány zenészünk a Blahalouisiana együttest. Aztán szeptember 9-én folytatódik a kamarazenei sorozatunk.

 

(fotók: arso.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása