2019. augusztus 8.

Szombaton ismét Fúvós Fesztivál


A Királyi Napok keretében idén is megrendezik a Fúvós Fesztivált. A program a fehérváriak térzenéjével veszi kezdetét augusztus 10-én, szombaton délután öt órától 17.00 órakor az Országalmánál, ezt követően pedig a vendégzenekarok koncertjei következnek.


 

Természetesen idén is lesz felvonulás, este hét órától: ekkor a fúvószenekarok a Magyar Király Szállótól a Városház térig vonulnak fel, ahol is a Fesztivál egyesített zenekara ismert és kedvelt zeneműveket szólaltat meg. A házigazda a harminc éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar lesz, akik ezúttal a Várpalotai Bányász Fúvószenekart, a dunaújvárosi Pentele Bandet és a Martonvásári Fúvószenekart látják vendégül.

 

A házigazda

 

A Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekart Bíró Zoltán, a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola trombitatanára alapította a Zeneiskola növendékeiből 1989-ben. A fúvószenekar 1999-ben közhasznú egyesületté alakult, melynek hivatalos elnevezése: Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar Egyesület.

 


 

A megalakulást követő években a zenekar megfordult többek között 1990-ben és 1993-ban Mooskirchenben, 1991-ben Székesfehérvár németországi testvérvárosában, Schwäbisch Gmündben, 1992-ben az angliai testvérvárosban, Chorleyban és Barnsleyban, egy évvel később pedig a csehországi Príborban, valamint az olaszországi Pianello Vallesinaban.

Legnagyobb külföldi sikerüket 1997-ben Belgiumban, a 45. Európai Neerpelt-i Fesztiválon érték el, ahol a fúvószenekari kategóriában “erste Preis cum laude” minősítést kaptak - a fesztivál történetében először ért el fúvószenekar ilyen magas minősítést.

1998-ban, a csapat által harmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon versenyprogramjukkal aranyfokozatú Koncert Fúvószenekar minősítést értek el. Ezt követően, számos meghívásnak téve eleget bejárták Európa jelentős részét: 1999-ben újra Olaszországban jártak, ezúttal a Milánó melletti Marcallo con Casone-i zenekar meghívására.

 


 

2002 májusában másodszor értek el első helyezést a belgiumi 50. Európai Neerpelti Fesztiválon. 2003 augusztusában a zenekar a dél-olaszországi Calabria tartományban található Spezzano della Sila város fúvószenekarának meghívásának tett eleget. Két nagysikerű koncertet adtak, nem mindennapi körülmények között, hiszen a koncertek helyszíne a tengerszint felett 1100, illetve 1300 méteres magasságban volt.

2004 júliusában a csehországi Zlín város fúvószenekarát látogatták meg. 2005. október 8-14-e között a spanyolországi Malgrat de Mar városkában megrendezett VI. Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorett Fesztiválon vettek részt a Kisbéri Mazsorettcsoporttal közösen. A fesztiválon összesen huszonkét, Olaszországból, Németországból, Svájcból, Svédországból, Magyarországról érkezett zenekar és mazsorettcsoport mutatta be repertoárját a szigorú nemzetközi zsűri előtt. A fehérvári csapat a harmadik helyen végzett.

2006 júliusában a zenekar a csehországi Jeseník városában megrendezett 6. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon vendégszerepelt. Alig egy évvel később, 2007 májusában immár negyedik alkalommal jártak Olaszországban; ezúttal az észak-olasz kisváros, Biella fúvószenekara látta vendégül őket.

 


 

2007 áprilisában, hagyományos tavaszi nagykoncertjükön újabb arany minősítést szereztek: ezúttal a „Koncert Fúvószenekar” mellett a „Show” kategóriában is elnyerték a legjobb minősítést. Alig egy héttel a minősítő koncert után a Székesfehérváron megrendezett IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál nyitó gáláján a veszprémi fúvószenekarral kiegészülve léptek fel: a 82 fős zenekar Berlioz Rákóczi indulóját játszotta el több mint háromezer néző előtt óriási sikerrel.

A csapat 2009-ben egy, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban tartott jubileumi koncerttel ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját: a konvert egyben az alapító karmester, Bíró Zoltán búcsúkoncertje is volt. A karmesteri pálcát Kovács Tamás, a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola harsonatanára vette át.

2009-ben Novara város fúvószenekarának meghívására ismét Olaszországba látogattak, majd 2011 májusában az oroszországi Kalinyingrádban megrendezett fúvószenekari fesztiválon vettek részt, amelyen korábban még soha nem lépett fel Oroszországon kívülről érkezett együttes.

 


 

2013 őszétől új karmester érkezett: Gede László nyugalmazott alezredes, aki a moszkvai Csajkovszkíj Akadémia karmester szakán végzett 1983-ban, majd tizennyolc évig a Székesfehérvári Helyőrségi Fúvószenekar karmestere volt. Érkezésével a zenekar érezhetően új lendületet kapott.

A Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar nagy utat tett meg az alapítása óta eltelt három évtizedben. Rendszeresen koncerteznek Magyarországon és külföldön egyaránt, és fennállásuk alatt több mint 250 művet játszottak az indulóktól és reneszánsz táncoktól Bartókon át Bernsteinig, az igényes könnyűzenétől a filmzenékig.

 

(forrás: szif.org, fotók: ÖKK)




LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása