2019. augusztus 12.

Új kiállítás a Szent István Király Múzeumban


Megnyitotta kapuit a Hősök, Szentek, Hódítók - IV. Béla élete és uralkodása című nagyszabású kiállítás a Székesfehérvári Királyi Napok keretében. Kardforgató bátor hősök, csodatevő szentek, véreskezű, karizmatikus hódítók elevenednek meg a tárlaton, amelyet augusztus 20-ig ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők.

Kortárs művészeti alkotás, korhű ábrázolások, IV. Béla korából származó ékszerek, kardok, Szent Erzsébet botja, valamint egy gyermekeit mentő nő csontmaradványai is láthatóak a Hősök, Szentek, Hódítók - IV. Béla élete és uralkodása című nagyszabású kiállításon. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében szombaton nyílt tárlatra nyolc intézményből több mint 70 műtárgy érkezett Székesfehérvárra.



 

Modern, letisztult idővonal fogadja a látogatókat, amely a lépcsőn felfelé haladva végigkíséri őket IV. Béla 1206-os születéstől egészen az uralkodó 1270-ben bekövetkezett haláláig. A tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának legmeghatározóbb és legemblematikusabb pillanatait. A sort édesanyja, Meráni Gertrúd tragikus halála nyitja meg, és az uralkodó emlékezete zárja. A különböző tematikai egységeket eredeti tárgyak, installációk és gazdag grafikai tartalom színesíti.

 

A Hősök, Szentek, Hódítók - IV. Béla élete és uralkodása című kiállítás augusztus 10-től december 31-ig látogatható. A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat ideje alatt augusztus 20-ig a kiállítás ingyenesen tekinthető meg a múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén.

 

(forrás: okkfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása