2019. augusztus 30.

A varázsló kertje


Csáth Géza emlékére, halálának 100. évfordulója alkalmából koncertszínházi előadás lesz a Csók István Képtárban. A program szeptember 6-án, pénteken 18 órakor kezdődik.

Csáth Géza 1919 szeptemberében, elborult elmével vetett véget életének, amelynek mindvégig féltő-óvó tanúja volt a barát, játszó- és írótárs unokatestvér, Kosztolányi Dezső.

Az ő visszaemlékezései és Csáth önéletrajzi ihletésű írásai, naplórészletei idézik fel a koncertszínházi előadáson a zseniális író és pszichiáter-orvos mindössze harminckét évét, amely alatt nemcsak festmények és rajzok, hanem figyelemre méltó zeneművek is születtek.

 


 

A morfium rabságából kiutat nem találó, tragikusan rövid életű alkotót a lírai és prózai keretben felcsendülő, különös világú és csak kéziratban fennmaradt Csáth dallamokon keresztül ismerhetik majd meg az érdeklődők, akik Kosztolányi Dezső szerepében Hirtling István színművészt láthatják.

 

Zenei közreműködők:

Elek Szilvia zongoraművész

Fahidi Patrícia hegedűművész

Kiss Tivadar operaénekes

 

Csáth Géza és Kosztolányi Dezső írásaiból, valamint Csáth Géza zeneműveiből összeállította, szerkesztette és az előadást rendezte: Elek Szilvia. A program a Budapesti Filharmónia Társaság Támogatásával valósul meg. 

 

(forrás: szikm.hu, fotó: cultura.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„A kreáció minden tevékenysége valójában romboló tevékenység…”


Ha az a tűz nem lett volna…


Kalandozások Fejér megyében - Pusztavám