2019. október 28.

Kő kövön: asszonysorsok Székesfehérváron


A középkori Székesfehérvárról kaphat képet, aki elolvassa Schmöltz Margit „Kő kövön” című regényét – benne asszonysorsokkal, a történelem alakjaival, orvostörténeti érdekességekkel, érzelmi szálakkal. A könyvről a szerző mesél szerdán délután a Vörösmarty Könyvtárban.A ma Esztergomban élő írónő, Schmöltz Margit kisgyermekkorában költözött Székesfehérvárra, és itt töltötte a diákéveket. A város történelmének, kultúrtörténetének kutatásához először az egyetemi évek alatt kapott indíttatást, ekkor kezdődtek a levéltári kutatások – a megtalált érdekességek pedig egy regény megírását körvonalazták számára.  

A „Kő kövön” című regénynek a hősei hétköznapi lányok, asszonyok: a négy fejezet négy asszonysorsot jelenít meg, amit egy különös átok fog össze. A cselekményben fontos szerepet kapnak az orvostörténeti jellemzők. A történetben bába, gyógyszerész, orvosdoktor és alkimista is szerepel, és a nőkön keresztül az érzelmi szálak megjelenítése is dominál.

 

Az írónő, aki már tervezi a folytatást, október 30-án, szerdán 17 órakor mutatja be a könyvet a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és digitalizálási csoportjánál (Oskola utca 7., I. emelet).

 

(forrás: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Konok vagyok és kitartó” – Sikeres nők, 7. rész


Természetfotók a Zentaiban


„Öt zenész, öt különböző világ…”