2019. december 3.

Bory Jenőről - bővebben


Magony Imre monográfiája Bory Jenő munkásságáról 2010-ben jelent meg először. Azóta a szobrászművész eddig ismeretlen alkotásai kerültek elő, illetve néhány dokumentum adatai is pontosításra kerültek – mindezeket egy új, bővített kiadásban tárja az olvasók elé az immár színes fotókat tartalmazó monográfia. A könyvet december 5-én, 17 órakor mutatják be a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében.Megjelent Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiájának új, bővített kiadása.  A neves székesfehérvári helytörténész és lokálpatrióta kötetét Bory Jenőről először 2010-ben adták ki. Azóta azonban előkerültek addig ismeretlen, illetve eltűntnek hitt alkotások, mű-variánsok, illetve több - Boryval és műveivel kapcsolatos – dokumentum adatai szorultak pontosításra. A monográfia most ezekkel az új információkkal bővült, frissült, ugyanakkor a kötet szinte minden fotója – a fellelhető Bory Jenő-művekről – az új kiadványban már színesben látható. 

A legendás Bory-várról minden székesfehérvárinak van valami élménye, emléke.  Ám Bory Jenő szobrászművész nem „csak” egy romantikus, kedves vár létrehozója volt, hanem korának sokat foglalkoztatott alkotója is, akit feledésre ítélt a művészettörténet. A sokoldalú Boryt - aki szobrászként, építészként, festőként, pedagógusként és szakíróként egyaránt tevékenykedett - csak az utóbbi évtizedekben kezdték újra felfedezni. 

A csütörtöki könyvbemutatón szó lesz arról, mi késztette Magony Imrét a hiánypótló kötet elkészítésére, hogyan járta be a történelmi Magyarországot, miként kutatta fel és fényképezte le három esztendő alatt a Bory-szobrokat, síremlékeket, festményeket. Az is kiderül, hogy ki volt az, aki munkára sarkallta.

 

(forrás: vmk.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Karácsonyfák mindenkinek - ovisoktól


Mivel etessük télen a madarakat?


„A hegyek: a látható Isten…”