2020. január 8.

Ziffer-önarcképekről a Városi Képtárban


Kurátori tárlatvezetésre várja az érdeklőket Szűcs Erzsébet művészettörténész a Ziffer-kiállításban. Az ingyenesen látogatható program január 9-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Városi Képtárban.

Február elejéig látogatható a nagybányai festőiskola kiemelkedő festőjének, Ziffer Sándornak a kiállítása a Városi Képtárban. A „Van, aki marad…” című tárlat Zifffer életművéről, és a híres magyar művésztelepről is képet ad – összesen 58 festménnyel és egy az alkotót bemutató filmmel.

 


 

A kiállításon bemutatott 58 mű közül négy a Deák-gyűjtemény része. A többi a Magyar Nemzeti Galéria, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, dr. Kovács Ádám, dr. Czell Lőrinc, Kemény Gyula, dr. Bay Miklós, az MKB Bank, Kovács Gábor és Haas János gyűjteményéből kerül a kiállításra. Ezen felül a nevükkel nem szereplő gyűjtők műveit a Kieselbach, a Virág Judit, a Missionart, a Nemes és Ernst Galériák és Aukciós Házak segítségével kutatta fel a múzeum és hozta el Székesfehérvárra.

 

A gazdag anyagból kiderül, hogy a magányos és megkeseredett festőnek miért kevesebb az embereket ábrázoló képe a csendéletekkel, illetve a táj- és városképekkel szemben, illetve hogy miért válhatott egy komoly festőgenerációt kinevelő nagy tudású pedagógussá a napjainkban egyre pozitívabb megítélésű neós művész.

 


 

A kiállításhoz kapcsolódva Szűcs Erzsébet művészettörténész tart kurátori tárlatvezetést január 9-én, csütörtökön 17 órától, Önarcképek címmel. A rendezvényre a belépés díjtalan.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Hasznos – de nem ezért született…


„Mindenki híres lesz egy negyedórára…”


Programok – mi megy, mi marad?