2020. január 9.

Teltházas évindító a Vörösmarty Társaságnál


A pótszékek is megteltek szerda este a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termében, ahol két fehérvári szerző három új könyvét mutatták be. A közönség ezúttal Pálfalvi András: Világok határán, valamint Bakonyi István Arányok és erények és Nap-lom 4. című köteteit ismerhette meg.

„Nagy örömmel jöttem Székesfehérvárra, némileg hazajövök ide, hiszen annyi a szerző a barátom” - mondta az est felvezetéseként Kaiser László, költő, író, szerkesztő, dramaturg, a budapesti székhelyű Hungarovox Kiadó vezetője, Bakonyi István tanulmánykötetének és Pálfalvi András verseinek kiadója.

 


 

„- Pálfalvi Andrást hosszú évek óta ismerem. Tevékenysége Székesfehérvárhoz kötődik, dolgozott a legendás Építők Művelődési Házban és volt igazgatója a Megyei Művelődési Központnak is. Közel a kultúrához, közel az irodalomhoz. Mindmáig a hűség az a szó ami eszembe jut, ha rá gondolok. Hűség a városhoz, hűség a kultúrához. És hála Istennek, újabban hűség a költészethez. Határozott lírai világlátás és gazdag képiség jellemzi műveit. Gyakran elégikus a hangvétele, de az érzelmeinek is határt tud szabni. Nagyon finom líra, nagyon fehérvári és nagyon egyetemes. Egyszer azt hallottam tőle, hogy nem érdekli a verstan… Ennek ellenére a tágabb értelemben vett verstannak igencsak megfelelnek költeményei, belső ritmusukkal és gondolatritmusokkal például. Városhoz köthető emlékekben éppúgy, mint ahogy például 1956 megidézésével” - ajánlotta az olvasók figyelmébe Pálfalvi András verseskötetét dr. Bakonyi István irodalomtörténész.

„A mindennapi élet dolgairól, eseményeiről szólnak a Világok határán című kötet versei, pontosabban szólva a magam hétköznapjairól. Mivel mindig világok határán vagyunk; az elmúlt perc, a jövendő perc vagy életünk eseményei, döntései, mindegyik. Ezek a fő gondolatai, valamint az idő múlása, ahogy az ember visszatekint” - mutatta be kötetét a szerző, Pálfalvi András.

 


 

„Bobory Zoltán 1996-ban mondta nekem, hogy írjak már naplót! Sok helyen megfordulok, jegyezzem le az élményeimet, kérte Zoli. Szót fogadtam neki, ez már a negyedik kötet, amelyben igyekeztem nyomon követni a Fehérváron történt kulturális eseményeket. Az ember csak arról írjon, amin részt vesz, tehát ez a krónika nem teljes körű. Egy kicsit a személyes életem is benne van, legalábbis annak másokra tartozó vonásaival” – mesélte a Nap-lom negyedik kötetéről Bakonyi István.

„Egy-egy gyermekkori emlék. Anyámmal, apámmal. Aztán a szabadság napjai a katonaság után. Egy lány mosolya a szomszéd házból. Káptalanfüred, Alsóörs, Kenese, az akarattyai löszfal. Egy lelki beszélgetés Tihanyban Korzenszky Richárddal. Ahol azokat a csodaszép fotókat készítette a perjel. S ahol a kultúra is otthonra lelt Isten szép ajándékaként. A visszhang unokáinkkal. Ahol a történelem és a jelen egymásba olvad. Egymásba olvad a tájjal, a vízzel, a levegővel. Emlékek elmúlt nyarakról, a selymes és simogató vízről, emlékek rohanó életemből. Harmattal hűsített ebéd egy étterem teraszán. Édes fagylalt, alattunk a tó. Reszkető Hold a tó vizén. Régi slágerek, Illés-nosztalgia. Varnus Xavér orgonája a kenesei református templomban. Majd istentisztelet. Beszélgetés a friss levegőn. Szigliget, az alkotó és pihenő kastély.” - áll „előszó helyett” Bakonyi István „Arányok és erények” című kötetének első lapján.

 


 

A számos érdeklődő részvételével megrendezett esten Pálfalvi András: Világok határán, valamint Bakonyi István Arányok és erények és Nap-lom 4. című köteteiről a szerzőkkel és a kiadó vezetőjével, Kaiser Lászlóval Bobory Zoltán, a Társaság elnöke beszélgetett.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Hasznos – de nem ezért született…


„Mindenki híres lesz egy negyedórára…”


Programok – mi megy, mi marad?