2020. február 14.

„Ha valaki igazán tehetséges színész, tulajdonképpen mindegy, hogy néz ki...”


Csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán. Száznál több filmben szerepelt, Magyarországon, Ausztriában, Németországban és az Egyesült Államokban. Sikeres és népszerű színészként sikertelenül próbált kitörni a leghíresebb szerepe miatti skatulyából: még temetésén is Drakula-jelmezbe öltöztették. Mindez pedig arról jutott eszünkbe, hogy 1931. február 14-én mutatták be az első, Lugosi Béla főszereplésével készült Drakula-filmet.


 

Lugosi Béla 1882. október 20-án született Lugoson, Blaskó István és Paula de Vojnich negyedik gyermekeként, mégpedig Blaskó Béla Ferenc Dezső néven. Tizenkét éves korában végleg abbahagyta iskolai tanulmányait, elköltözött otthonról és alkalmi munkákat vállalt. Eleinte Temesvárott működött színészként, majd 1910-ben a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1911-től a Magyar Színházban, a Királyi Színházban, a Palota Színházban lépett fel, majd 1912-ben a Nemzeti Színház tagja lett. Számos darabban játszott, még Jézus Krisztus szerepére is felkérték a „Mária Magdolna” című színpadi műben. 1917. június 25-én, Budapesten feleségül vette Szmik Ilonát, egy budapesti jogász lányát. Ekkoriban már filmszerepekben is feltűnt, Olt Arisztid.

 


 

Az első világháborúban hadnagyként szolgált az osztrák-magyar hadseregben. Az orosz fronton vívott harcok során megsebesült, majd hazatérte után a harctéren mutatott bátorságáért kitüntették. 1919-ben a Tanácsköztársaság idején aktív szerepet vállalt a színész-szakszervezetben. Nyílt politikai állásfoglalása miatt emigrációba kényszerült. Felesége csak Bécsig követte, onnan hazajött, mert nem akarta elhagyni idős szüleit. A válást már a férj távollétében mondták ki.

 


 

Külföldi tartózkodása első időszakában előbb Bécsben és Berlinben, a filmvásznon kamatoztatta színészi adottságait. Nem sokkal később gépészként egy szállítóhajóra szegődött, így szökött tovább az Egyesült Államokba. 1920. december 4-én érkezett New Orleansba, de úti célja New York volt. A Lugosi Béla nevet 1923-ban vette fel, attól kezdve ezen a néven szerepelt. 1931-ben megkapta az amerikai állampolgárságot - az Egyesült Államokban ezután létrehozta a Magyar Nemzetiségi Színházat, ahol magához hasonlóan hazájukból száműzött magyar színészekkel vette körül magát.

 


 

Első angol nyelvű szereplése a „The Red Poppy” című darabban volt. 1927-ben felkérték a „Drakula” című Broadway darab címszerepére. A produkció rendkívül sikeres volt, több mint ötszáz előadást ért meg és még két évig turnéztak vele. Ennek köszönhetően kérte fel az Universal filmstúdió Lugosi Bélát az 1931-es „Drakula” című film főszerepére. Ez a film hozta meg számára a sikert, ám egyben skatulyául is szolgált számára, mivel később csak horrorfilmekben szerepelt – egyebek mellett olyan sikerekben, mint az első zombifilmként számon tartott „A fehér zombi”-ban, vagy a „Frankenstein szellemé”-ben. Az 1948-as „Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein” című film volt az utolsó A-kategóriás darab amelyben játszott. Az ötvenes évek során megpróbált kitörni a horrorfilmek világából, és két vígjátékban is szerepelt, ám mindkét film csúfosan megbukott.

 


 

A háborús sebesülése okozta fájdalmait orvosai egyre erősebb fájdalomcsillapítókkal igyekeztek enyhíteni, ám pont ezek a szerek vezettek súlyos morfinfüggőségéhez. Élete utolsó három évében a később „minden idők legrosszabb rendezőjének” kikiáltott Edward D. Wood Jr. oldalán még három, azóta kultusszá kövült B-kategóriás alkotásban szerepelt. Ezek a „Glen or Glenda”, a „Bride of the Monster” és a „9-es terv a világűrből”.

Lugosi Béla 1956. augusztus 16-án hunyt el szívinfarktusban. A Kalifornia állambeli Culver Cityben helyezték örök nyugalomra - legendássá vált Drakula-jelmezében.

 

(forrás: Wikipedia)LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél