2020. május 15.

Rendhagyó „kirakatkiállítás” A Szabadművelődés Házában


Fennállásának 45. évfordulóját ünnepli A Szabadművelődés Háza. Az ASZMH45 nevet viselő jubileumi tárlaton tizenkét művész alkotásait nézhetjük meg – a galéria ablakán keresztül…

Deák Péter, Ef Zámbó, Hegedűs 2 László, Horváth János, Kiss Dániel, Kohut Mihály, M. Hirsch, Matl Péter, Miklós János, Pinke Miklós, Szentes Ottokár és Ujházi Péter műveivel nyílt meg csütörtökön este A Szabadművelődés Háza 45 éves jubileumi kiállítása. A festményeket, fotókollázsokat, grafikákat, szitanyomatokat és szobrokat felvonultató tárlatot a művház üvegablakán keresztül lehet megnézni, ami este 8 órától rendhagyó élményt kínál a tér megvilágításával.



 

Visszaemlékező köszöntőjében Magyarits András címzetes igazgató elmondta, hogy a kezdetek legelső teendői között kiállításokat szerveztek, például Budapestről is kértek képeket fotóművészek alkotásainak a bemutatására, illetve jöttek a fiatal festőművészek, grafikusok, az avantgardisták, akik között számos fehérvári alkotó is volt. Az örömét fejezte ki, hogy ez a vonal a jelenben is folytatódik: „Ez a galéria igen jelentős tevékenységet végzett 45 év alatt. Ha megnézzük a jeles magyar művészek munkásságát, nem egy volt nálunk kiállító, közülük pedig többen Kossuth-díjasok” – tette hozzá az intézmény egykori igazgatója.


 

 

A tárlatnak nem lehetett célja valamilyen művészeti koncepció, irány megfogalmazása, kialakítása – a Perényi László által képviselt legfőbb kurátori szempont az volt, hogy kívül is jól látható, nagyméretű alkotások kerüljenek a galériába. Ami összeköti őket, az a hely szelleme, illetve hogy az alkotók többsége Fejér megyében, Fehérváron él, a Fehérvári Művészek Társaságának a tagja, vagy a ház által szervezett fafaragó művésztábor résztvevői.

 

(forrás: okkfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása