Generációk

2018. október 18.

Beszédes kövek és feliratok között

Hagyomány immár, hogy októberben Poklosi Péter vezetésével tehetnek sétát a Hosszú temetőben a Székesfehérvár története iránt érdeklődők. A Városszépítő és –Védő Egyesület elnöke a sok mindenről mesélő síremlékek között járva ismertette az egykori elöljárók, nemesek és katonák élettörténetét, valamint megmutatta munkájuk és kutatásaik eredményeit is.

2018. október 16.

Huszonöt éves a Prohászka templom karitász csoportja

A Prohászka templom karitász csoportjának életében az idei esztendő kiemelt jelentőségű, mivel huszonöt évvel ezelőtt kezdte el szeretetszolgálatát. Az évforduló alkalmából október 19-én, pénteken 19 órától jubileumi estet rendeznek. Az ünnepi műsor mellett festményekből nyílik kiállítás: a felajánlott alkotások megvásárlásából befolyt támogatást és az este adományait jótékonysági célokra fordítják.

2018. október 16.

„Az igazság szabaddá tesz titeket…”

Október 22-én, Szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen száztizenhét bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel együtt imádkozott. Kétszázhatvannegyedik volt a katolikus egyházfők sorában, négyszázötvenöt év óta az első nem olasz származású, és az összes addigi pápa között a legelső, aki egy szláv nép fia. 1978. október 16-án választották pápává II. János Pált.

2018. október 15.

A Hajnalpír lánya

Mata Harit, a „Hajnalpír lányát" mindig titkok és legendák lengték körül. Házasságokat és haditerveket borított fel, befolyásos emberek versengtek kegyeiért. 1917. október 15-én kémkedésért végezték ki – pedig a jelek szerint ártatlan volt.

2018. október 11.

Isten embere, Fehérvár püspöke

Az 1858. október 10-én született Prohászka Ottokár katolikus író, Székesfehérvár tizenötödik püspöke. Születésének 160. évfordulója alkalmából a Vasútvidéki Prohászka-templomban az egyházmegye püspöki szentmisével és közös imádsággal tisztelgett a püspök emléke előtt. Az ünnepi alkalom előtt tisztelegve a Szent Gellért Kiadó és Nyomda megjelentette Prohászka püspök „Legyetek világító emberek!” című művét, amely az egyházi év minden vasárnapjára és fontos ünnepére tartalmaz elmélkedést.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média