Kultúra

2019. május 17.

Traianus oszlopától Amerikai Kapitányig

A képregény az irodalom és a képzőművészet sajátos keveréke, amit gyakran a "kilencedik művészetnek" neveznek. Eredetileg csak egyszerű, szórakoztató történeteket díszítettek képsorozatokkal, mára azonban széles körben kedvelt műfajjá nőtte ki magát és számos alműfajra tagozódott. Története pedig maga is képregénybe illő.

2019. május 14.

„hát dícsértessél s hirdettessél…”

1995. május 14-én, nyolcvankilenc éves korában hunyt el Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra Emília – vagyis: Flóra. Igen, „az” a Flóra: József Attila utolsó szerelme. Aki persze nem csupán erről volt nevezetes.

2019. május 13.

„Vitam et sanguinem pro rege nostro!”

Az alábbiakban egy születésnapról emlékezünk meg: 1717. május 13-án született „Magyar-, Cseh-, Dalmát-, Horvát-, Szlavonország, Ráma, Szerbország, Galiczia, Lodoméria, Kunország, Bolgárország királynője; Ausztria főherczege; Burgundia, Brabanita, Felső- és Alsó-Szilézia, Milano, Styria, Karinthia, Krajna, Mantua, Parma, Piacenza, Limburg, Luxemburg, Geldern és Württemberg herczege; Svévia fejedelme; a római szent birodalom, Burgau, Morva, Felső- és Alsó-Lausitz örgrófja; Habsburg, Flandria, Tyrol, Ferrete, Kyburg, Görcz, Gradiska és Artois grófja; Elsass tartománygrófja; Namur grófja; a vend őrgrófság, Pordenone, Salzburg és Mecheln ura; Lotaringia és Bar férjezett herczegasszonya, Etruria nagyherczegnője”. Vagyis: Mária Terézia.

2019. május 2.

Konferencia Deák Dénes emlékére

Deák Dénes május 7-én lenne 88 éves. Ezen a napon a műgyűjtő hagyatékából odaítélt ösztöndíjak kutatásainak eredményeiből tartanak emlékkonferenciát a városházán.

2019. május 2.

A reneszánsz ember

Festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író volt egy személyben – az igazi reneszánsz ember. Ötszáz évvel ezelőtt hunyt el Leonardo da Vinci.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média