Kultúra

2018. április 23.

Újdonságok a tavaszköszöntő ünnepen

A Gorsium Régészeti Parkban idén is megrendezik a Floralia tavaszköszöntő ünnepet, április 28-án és 29-én. Mindkét nap 11 órától felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást pedig gladiátorjáték követi. A rendezvényen színházi előadás, római kori esküvő, ókori témájú játékok, kézműves vásár és a légiósok csatája is színesítik a programot.

2018. április 23.

Barokk témájú művészeti pályázatot hirdettek

A barokk jegyében várják a Fehérváron élő, vagy itt dolgozó, ide kötődő alkotók pályázatait. A Szent István Király Múzeum felhívására egy művész két alkotással pályázhat, június 21-ig.

2018. április 23.

„A történet mindenki életében az elmúlt időt alakítja újra…”

Életére vonatkozóan a hiteles történeti források eléggé szórványosak. Vannak kutatók, akik szerint nem is létezett. Vagy ha létezett is, műveit valójában nem ő írta. Vagy legalábbis nem egyedül. Mindegy. Induljunk ki abból, hogy a világ legnépszerűbbnek tartott drámaírója, William Shakespeare 1564. április 23-án született. Vagy nem…

2018. április 20.

„Van Neder-Hongarije uit de stad Baja”

Szép emlékű gyermekkorom egyik nagy élménye volt, amikor egy nyári szünet idején nagyanyám könyvespolcán felfedeztem egy ifjúsági regényt. Hevesi Lajos műve volt, amely születésem előtt száz évvel, 1872-ben íródott, és a Jelky András kalandjai címet viselte. Akkoriban nem igazán érdekelt, hogy létezett-e valóban a világjáró bajai szabólegény, hiszen kalandjai enélkül is lenyűgöztek. Pedig létezett – és pontosan 280 éve született. Az más kérdés, hogy többször is megörökített kalandjaiból mennyi volt igaz.

2018. április 19.

Hermann Napok a hangok csodálatos világában

„Látogass el a hangok csodálatos világába!” – invitálja a látogatókat a szerdán kezdődött, hagyományos Hermann Napok, amelynek keretében számos programot tartanak a jövő hét végéig az iskola dísztermében: lesz tavaszi táncház, bemutatkozik a magánének tanszak, hangversenyt adnak a tehetséges növendékek, a művésztanárok és a búcsúzó alapfokú növendékek. A kisiskolásokat és óvodásokat játékos hangszerbemutató várja, majd alkalmassági meghallgatásokat is szerveznek.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média