Kultúra

2020. május 22.

„Kedves Watson, erőltesse csak meg kissé éles elméjét!”

Termékeny író volt, akinek művei közt találhatunk sci-fi történeteket, történelmi regényeket, drámákat, regényes történeteket, lírát és prózát. De a legtöbben alighanem a Sherlock Holmesról szóló detektívregényei miatt ismerik.

2020. május 20.

Titkosügynökből jakobinus vezér

Történeti megítélése szerint kiváló tehetségű és éles eszű politikus volt, de magával meghasonlott, nagyravágyó és fantaszta jellem, aki az eszközök tekintetében nem volt válogatós. Erre utal például az is, hogy császári titkosügynökből lett a magyar jakobinus mozgalom vezére – akit több társával együtt éppen 225 éve végeztek ki a Vérmezőn.

2020. május 18.

„…a közönség hasznára…”

Az 1977 óta létező múzeumi világnapot idén rendhagyó módon ünnepli a székesfehérvári Szent István Király Múzeum: ha már – egyelőre - nem lehet látogatni az intézményt, olvasni azért tudunk róla. Egész pontosan az alapítás történetéről, melyet Izinger Katalin művészettörténész foglalt össze egy cikkben, amely eredetileg a múzeum honlapján jelent meg.

2020. május 15.

Rendhagyó „kirakatkiállítás” A Szabadművelődés Házában

Fennállásának 45. évfordulóját ünnepli A Szabadművelődés Háza. Az ASZMH45 nevet viselő jubileumi tárlaton tizenkét művész alkotásait nézhetjük meg – a galéria ablakán keresztül…

2020. május 15.

Marie férje

… és persze ennél jóval több, hiszen tudományos munkássága és eredményei saját jogán is jelentőssé teszik a nevét. 1859. május 15-én született Pierre Cienter Curie fizikai Nobel-díjas francia fizikus, kémikus.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média