Kultúra

2021. január 14.

Árpád vére

1301. január 14-én hunyt el „az utolsó aranyágacska”, III. (Velencei) András magyar király. Mivel utód nélkül halt meg, életének és uralkodásának vége az Árpád-ház kihalasát jelentette.

2021. január 13.

Online komolyzenei élmények az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jóvoltából

A járvány miatt a koncerttermek ugyan még nem látogathatók, de a komolyzene kedvelőinek nem kell lemondaniuk a zenei élményről: januárban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar három nagyobb hangversenyének is részese lehet a közönség a videómegosztó csatornákon keresztül, mégpedig ingyenesen.

2021. január 12.

„A kis dolgok fénye az, ami bevilágítja életünket…”

Talán az egyetlen olyan magyar író – elnézést, ha megbántunk valakit -, akinek regényét kötelező olvasmányként is szeretik a diákok. 1878. január 12-én született A Pál utcai fiúk – és még sok remek írás – szerzője: Molnár Ferenc.

2021. január 8.

„Csak a felét mondtam el annak, amit láttam!”

Egyes olasz archeológusok cáfolják, hogy járt volna valaha Kínában - szerintük csak a Fekete-tengerig jutott el, híres művét pedig perzsa utazók elbeszélései felhasználásával állította össze. De akár szobatudós volt, akár nagy világutazó, mindenképpen óriási hatást gyakorolt az európai földrajztudományra, irodalomra és történelemre. 1324. január 8-án hunyt el Marco Polo.

2021. január 7.

„A világ tele van válaszra váró csodálatos talányokkal…”

Családom és egyéb állatfajták, Vadászat felvevőgéppel, Állatkert a kastély körül, A halak jelleme. Csak néhány a Magyarországon is óriási sikert aratott könyvek közül, melyek célja mindig is az állatvédelem népszerűsítése volt. Az más kérdés, hogy közben szerzőjük is világszerte népszerű lett. 1925. január 7-én született a „vadállatok bolondja” - Gerald Durrell.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média