Kultúra

2020. április 2.

A rögtönzőművész

Április másodika a Gyermekkönyvek nemzetközi napja, 1967 óta. Az ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket – és ez a cél a digitalizált világban egyre fontosabbá válik. És hogy miért április másodika? Azért, mert 1805-ben ezen a napon született Hans Christian Andersen.

2020. március 31.

Az „Öreg hölgy”

A maga háromszáz méterével a világ legmagasabb épülete volt egészen 1930-ig, a New York-i Chrysler Building felépítéséig. Ami szép karrier, hiszen 1889-ben készült el, vagyis több mint negyven évig viselte a megtisztelő címet Párizs egyik jelképe, az Eiffel-torony.

2020. március 26.

Könyvtári élmények - otthonról

A koronavírus járvány miatt ugyan a Vörösmarty Mihály Könyvtár is bezárta kapuit, de nem hagyja programok és szórakozás nélkül olvasóit. A könyvtár virtuális kiállítással, érdekes cikkekkel, hiteles online források ajánlásával és online vetélkedővel várja olvasóit a digitális térben.

2020. március 18.

Kitárul a tudománytár

Fél évvel ezelőtt akadtam rá az Arcanum Digitális Tudománytár nevezetű internetes oldalra, mert az 1800-as évekből való, székesfehérvári újságcikkeket kellett előkerítenem. Nekik megvolt, majdnem harmincmilliónyi másik dokumentum között. És a koronavírus járvány miatt a következő egy hónapban ez az adatbázis díjtalanul böngészhető.

2020. március 6.

„Amíg mozog valami, tudhatjuk, hogy telik az idő. De addig nem…”

Élete legnagyobb részét Mexikóban és Európában töltötte, haláláig Mexikóvárosban élt. Ez idő alatt feltette a térképre a spanyol nyelvű irodalmat, és megírt legalább egy olyan könyvet, aminek legalább a címét – Száz év magány – mindenki ismeri. 1927. március 6-án született Gabriel García Márquez.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média