Kultúra

2018. április 18.

„A legfontosabb: nem szabad abbahagyni a kérdezést…”

Sir Arthur Stanley Eddington brit asztrofizikust egyszer megkérdezte egy újságíró: szerinte igaz-e, hogy a világon csak három ember érti a relativitáselméletet. Eddington azt felelte: „Einstein meg én: az kettő. Ki a harmadik?” Azt, hogy ki volt az első, tudjuk. Albert Einstein, a 20. század talán legnagyobb tudósa, aki 1955. április 18-án hunyt el.

2018. április 17.

„Az írói mesterség talán az egyetlen, amely annál nehezebb, minél régebben gyakorolja az ember…”

Gyakran a mágikus realizmus leghíresebb írójának nevezik, és írásainak nagy része erősen kötődik is ehhez a stílushoz, de túl változatosak ahhoz, hogy művei összességükben könnyen beskatulyázhatóak legyenek. Élete legnagyobb részét Mexikóban és Európában töltötte, haláláig Mexikóvárosban élt. 2014. április 17-én hunyt el Gabriel García Márquez.

2018. április 16.

Összművészeti bemutatóval és díjátadóval zárult a MET

Díjátadóval és a művészeti egyetemek hallgatói által összeállított és rendezett műsorral ért véget a MET vasárnap a Vörösmarty Színházban. A Művészeti Egyetemek Találkozóját jövőre újra megrendezik Székesfehérváron.

2018. április 13.

„Az embernek biztosan van közölni valója…”

Csendben, szerényen élt, és szerény körülmények között hunyt el – igazából nyomorban. Ne szépítsük a dolgot: éhen halt. De élete során sajátosan egyéni művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok, főleg az expresszionizmus, a kubizmus és a konstruktivizmus mentén. 1894. április 13-án született Derkovits Gyula.

2018. április 11.

Művészeti Egyetemek Találkozója - nyilvános programok a Vörösmarty Színházban

A Vörösmarty Színházban rendezik hétvégén a Művészeti Egyetemek Találkozóját. 26 nyilvános programot hirdetnek, amelyre regisztrálhatnak az érdeklődők: lesz egyebek mellett kiállítás, találkozási lehetőség művésztanárokkal és fiatal hallgatókkal, koncertek és interaktív foglalkozások. A pályaválasztás előtt álló fiataloknak a művészeti egyetemek hallgatói tanácsadást is szerveznek.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média