Kultúra

2018. szeptember 6.

A hónap végén zár be a Fehérvár Szalon

Szeptember 23-áig látható a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében a „Fehérvár Szalon 2018 – A barokk jegyében” című tárlat. A kiállítás a kortárs művészetben tovább élő, a barokk művészetre jellemző jegyeket felvonultató alkotásokat mutat be a látogatóknak.

2018. szeptember 5.

III. Európai Art Mozi Nap a Barátságban

Október 14-én, vasárnap lesz a III. Európai Art Mozi Nap, melyhez idén is csatlakozott a székesfehérvári Barátság Mozi. Az esemény célja az európai filmek sokféleségének népszerűsítése, és az európai art mozik létezésének demonstrálása.

2018. szeptember 5.

„Írónál az élet írásban van…”

„Az író, ahogy öregszik, elveszíti olvasóit. Azok, akik vele indultak, akik annak idején oly izgalomban voltak egy-egy írásától - jobban megvénültek, mint ő, sőt meghaltak. Az új generációk meg kiközömbösítik magukból az öreg írót. A régi író problémái vele avulnak el, mikor ő unatkozva hallja a fiatalok tüzes vitáját régen elintézett kérdésekről.” Úgy tűnik, a fenti sorok szerzőjének nem lett igaza… Máig a XX. századi realista prózairodalom legismertebb alakja Móricz Zsigmond, aki 1942. szeptember 5-én hunyt el.

2018. augusztus 29.

„Születés által életre lettem ítélve…”

Az olvasóközönség többnyire irodalmi karikatúráit ismeri, az Így írtok tit, valamint a kisdiák életéből megírt képeket tartalmazó Tanár úr kéremet. De életműve ennél jóval tartalmasabb és sokrétűbb - ő maga mondta, hogy minden műfajban alkotott maradandót. 1938. augusztus 29-én hunyt el Karinthy Frigyes.

2018. augusztus 28.

„Tolle, lege! Vedd és olvasd!”

„Minden írásomhoz nemcsak hívő olvasót kívánok, hanem olyanokat is, akik függetlenül kijavítanak. […] Nem kívánom azonban, hogy az olvasó velem szemben elfogult legyen, de azt sem, hogy bírálóm magával szemben elfogult legyen. Ne szeressen engem jobban, mint a közös hitünket, de ő se szeresse magát jobban, mint az igazságot.” Augusztus 28-a Szent Ágoston ünnepe, halálának évfordulóján.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média